Черешите в детското меню

Лятото е един от любимите ми сезони, защото тогава могат да се ядат вкусни плодове, направо от градината. Всичко е прясно и сладко… От няколко седмици в менюто на семейството ни задължително присъстват черешите. Филип ги обожава. Какво мислят обаче педиатрите за тях?

Черешите са богати на органични киселини, минерали, витамини. Освен това в тях има антоцианини, които укрепват капилярите и действат антиоксидантно. Особено тъмните плодове. Това ги прави желани в детското меню, казват специалистите.

Най-добре е да се хапват пресни, но можете отсега да си направите сладко, компотче, сокчета – да се запасите с натурални вкусотийки за зимата.

Черешите са богати на желязо, което ги превръща в добър помощник при решаването на проблема с анемията. Сокът от плода пък често се използва като аналгетик и антисептик.

Има ли противопоказания?

За съжаление трябва да отбележим, че някои хора са алергични към съдържащите се в черешите вещества. Затова бъдете внимателни, когато ги давате на малки деца, особено, ако са под 1 година. Не е препоръчително с тях да прекаляват и хората с проблеми на стомаха.

Имайте предвид, че костилките им съдържат амигладин – намиращият се в него ензим го „разпада“ на глюкоза, бензалдехид и циановодородна киселина, която пък е особено опасна за организма, особено детския.

Затова изключително внимателно отстранявайте костилките. След топлинна обработка ензимът става безвреден, което пък означава, че костилките в сладката и компотите вече не са опасни!

Leave a Reply

%d bloggers like this: