Деца на пътя – съвети за безопасност

Наближава първият учебен ден. А той обикновено е свързан с много вълнения, включително безопасното пресичане на натоварените улици. 

От Столичната здравна инспекция публикуваха интересни съвети за родителите и техните наследници. „Децата, поради малкия социален опит, който имат, техните възрастови, физиологични и психологични особености – са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми. Основните ситуации, в които те са застрашени от пътни инциденти, са: при игра на пътя, на път за училище и обратно, при каране на велосипед, при използване на обществен транспорт, при возене в автомобил.“

Децата участват в пътното движение предимно като пешеходци. За да са в безопасност, трябва да се запознаят с правилата за движение по пътищата, се казва в текста. Специалистите ни съветват да помогнем на наследниците си да определят местата, където могат да играят през свободното време (парк детска площадка, двор и др.); да им покажем най-безопасния маршрут до училище и обратно – със спокоен трафик и малко улици за пресичане. Да ги обличаме в светли дрехи, с ярки цветове и флуоресцентни елементи. А на ученическите чанти да има задължително светлоотразителни ленти.

И още: малуганите трябва да се научат да се движат по тротоара, а не по платното; да пресичат правилно, като се огледат първо наляво, после – надясно, отново наляво и, ако е безопасно, да преминат; да не тичат, когато пресичат; да пресичат само на определените за това места – пешеходна пътека, подлез, др.; ако улицата се регулира със светофар, да изчакат зеления цвят за пешеходци и след като се убедят, че всички коли са спрели, да преминат; да не пресичат пред и зад спрели на спирката превозни средства; да се движат по вътрешната част на тротоара, колкото се може по-далеч от
платното за движение; да пресичт само когато автомобилите са на безопасно разстояние и не се приближават с голяма скорост; да не играят около спрели и паркирали автомобили.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: