Ефективни ли са маските за лице при децата?

За да бъде ефективна, маската трябва да покрива добре носа – до горната му част, а отдолу трябва да до края на брадичката.

Когато избирате маска за детето, наблегнете на две неща – удобство и комфорт. Децата трудно търпят неща по себе си, които не са им удобни.

Колкото по-неудобна е маската, толкова по-често детето ще иска да я свали, а това означава, че ще пипа лицето си. И съответно рискът да се зарази е по-голям.

Според редица специалисти маските за лице, особено N95, може да не са подходящи за по-малките деца (под 3 години).

Повечето от наличните маски N95, предлагани на пазара, са подходящи за възрастни и евентуално за деца над 12-годишна възраст. От друга страна, обикновените хирургични маски, реално не ни пазят от малките капчици, чрез които се разпространява коронавирусът.

Според различни проучвания, при деца на възраст 7-12 години, маската N95 може да се  използват безопасно по време на рутинни физически дейности, четене в клас, ходене на училище или ползване на градския транспорт, без да се нарушава значително способността на детето да диша. Безопасността на маската N95 за по-малки деца не е оценена, затова те не се препоръчват.

Маските за лице са препоръчителни за по-големите деца, които са по-податливи на инфекции, усложнения от инфекции, тези с хронични респираторни заболявания, сърдечни заболявания, неврологични състояния.

И нещо наистина важно! Медиците съветват да научим детето на добри техники за миене на ръцете – със сапун и вода. Научете детето при кашляне или кихане да слага ръка на устата или да киха и кашля в кърпичка, хартиена, която след това да изхвърли. Не водете децата в затворени пространства, където има много хора – магазини, пазари.

Според проучване, направено в Тайланд (2009 г., по време на епидемията от грип тип А), нито маските за лице, нито миенето на ръцете помагат, когато има заразен у дома. Когато членовете на семейството споделят общи помещения и са достатъчно близки, те със сигурност ще предадат вируса един на друг.

Т.е. важно е да вземете добри мерки за своята безопасност, за да предпазите членовете на семейството си.

Leave a Reply

%d bloggers like this: