Забавления и Занимания

Хайде на театър: Да си подарим един „Слънчев ден“

На 21 октомври, събота, Любомир Колаксъзов ни кани на един „Слънчев ден“. Представлението, по текстове на младия режисьор и Ана Батева, ще има своята премиера в I Am Studio, София.

На 21 октомври от 11:00ч. на сцената на I Am Studio ще се „роди“ първото детско представление на сдружението за независимо изкуство Spam Studios.

Пиесата печели първа награда на Литературния конкурс за написване на текст за куклен театър „Михаил Лъкатник“ 2021.

Режисьор е самият Любомир Колаксъзов. Илюстрациите и мултимедията са дело на Иванка Ниба. Участват актьорите: Калоян Лулчев, София Рухова – Лулчева, Мелис Скендерова, Павел Емилов.

Музиката е на живо в тяхно изпълнение.

Това е втори проект на дуото Колаксъзов-Батева след премиерата на „Двойно дъно“ (2023), авторски спектакъл отново на Spam Studios в „Топлоцентрала“.

„Слънчев ден“ ще въведе най-малките в света на четиримата приятели – магарето Мирко, петела Пеце, овцата Олга и прасето Пепи. Заедно героите ще се впуснат в едно градско приключение, в което тяхното приятелство ще бъде разрушено от сивотъжният господин Саднес.

Ще успят ли приятелите да вдъхнат цвят и живот отново у хората или и те ще се слеят със сивата и тъжна тълпа ще стане ясно на 21 октомври на сцената на I Am Studio.

„Преди време попаднах онлайн на детска книжка с приказката „Празник“ с автор Ана Батева. Стана ми любопитно, попитах я може ли да ми прати текста. Погледнах го и след това писах на Ана дали иска да напишем авторска пиеса по приказката и двамата да сме автори. Тя каза „защо не“ и така започнахме да пишем. Една сцена аз, една сцена тя.“, разказва режисьорът и автор Любомир Колаксъзов.

Актьорите пеят и свирят на живо, импровизират и разиграват историята така, че публиката едновременно да се забавлява и да се замисли върху заложените теми. Надявам се представлението да бъде един празник за всяко дете и възрастен и след това да има не един, а много слънчеви дни.“


Любомир Колаксъзов завършва режисура за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а след това учи и Мениджмънт в сценичните изкуства, пак там. Режисьор е на спектаклите „Бялата врана“, „Жените от портокаловите градини“, „Чудовището Кашчей“, „Алеко. Смях над мрачни страници“. Както и на „Славеят“, „Вътрешният глас“, „Красавицата и звярът“, „Полетът“ и др. Бил е зам.-директор на Държавния куклен театър – Сливен, а сега е част от екипа на Театрално-музикалния център в Разград. Режисьор на свободна практика. Поставя в няколко театър в страната, както и активно на столичните сцени.

Ана Батева-Здравеска завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков, а през 2020-та и магистратура „Арт мениджмънт“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. През 2018-та стартира сдружението СПАМ студиос и оттогава през годините успява да спечели няколко международни театрални награди. Едно от най-големите ѝ постижения е участието на Вахтанговски фестивал за театрални мениджъри в Москва, където успешно представя дейността на организацията. Ана Батева е режисьор в Габровския драматичен театър, но често поставя на независимата сцена.

Leave a Reply

%d