Ядките – кои са полезни, за какво и от каква възраст?

Добре е в менюто на децата да има продукти, богати на полиненаситени мастни киселини, фибри, растителни протеини, витамини и минерали.

А ядките са един от един от основните източници на тези вещества.

Без съмнение ядките са полезни. Но е факт и че някои от тях могат да предизвикат сериозна алергична реакция.

Предимствата им са, че са основен източник на витамини като Е и В, калций, селен, желязо, цинк и йод. Ценна добавка към менюто са при физическо и умствено натоварване.

Донякъде могат да бъдат използвани като заместител на месото, нормализират дейността на червата. Можете да ги използвате под формата на брашно, като съставка за бисквити, десерти, салати.

За какво трябва да внимавате? Ядките са трудносмилаеми, възможно е да предизвикат стомашен дискомфорт. Всичко обаче е твърде индивидуално.

Според педиатрите, ядките могат да бъдат включени в детското меню след третата година. След навършването на година и шест месеца обаче можете да започнете да включвате ядки в храната – в десертчето, супата, салатата. След третата година можете да го правите спокойно. Дозата е една детска шепичка.

Филип хапва ядки, сурови, от навършени две години. Досега не сме имали проблеми. Давам му суров орех, кашу, парен лешник. Много по-рядко – печен фъстък, защото подува коремчето, и печена леблебия.

Фъстъците подхранват мозъка, задаволяват глада, но за съжаление предизвикват най-често алергии. И ако ги давате, предпочитайте тези в черупка, а не печените и осолени в пакетче.

Бразилският орех е богат на селен, което го прави полезен при кожни заболявания, нормализира нивото на кръвната захар. Има мек, приятен вкус, но е супер алерген. Освен това в състава му влизат радий и барий, което го прави неподходящ за деца, особено, ако са твърде малки. При по-големите може да се дават по 1-2 ядки на ден. Спроде едно изследване, консумацията на бразилски орех и мляко повишава качеството на съня с 80%.

Орехът е вкусен и полезен, дава на роганизма ни йод, подпогага работата на мозъка. Полезен е за хора с анемия.

Кедровите ядки са идеални за малчовците. Имат приятен сладък вкус, нямат противопоказания и могат да се хапват за имунитет.

Кашуто е една от любимите на децата ядки. Източник на минерали и витамини, полезно за кожата, зъбите и венците. Добро е при настинка, грип, анемия.

Кокосът укрепва имунитета, няма противопоказания.

Лешникът е полезен при анемия, сърдечни заболявания, хронична умора, отстранява токсините от тялото.

Бадемите са супер източник на витамин Е. Да се хапват в умерени количества. най-добре е да се белени.

Leave a Reply

%d bloggers like this: