Пълноценното хранене и движението предпазват от авитаминоза

Пролетта провокира организма, особено детския – въздухът е с повишена влажност, имунитетът ни е слаб, не ни достигат витамини. Налице са доста вирусни инфекции, алергии. Децата бързо се изморяват, чувстват се слаби, капризничат, боледуват. Има ли решение? Разбира се!
Разходки на чист въздух
Излизайте колкото се може по-често навън през деня, когато има слънце. То стимулира естественото производство на витамин D, който липсва в организма ни след дългата зима. Педиатрите са на мнение, че изключително важни при борбата с авитаминозата са физическите упражнения на открито – тичайте, играйте на топка, разкършете се с няколко прости упражнения. При възможност ходете в планината – хранете птиците, закачете къщичка на някое дърво – всичко това е полезно и приятно.
Правилното хранене е важно
За да предпазите малчугана от авитаминоза, обогатете менюто му с естествени витамини – плодове, зеленчуци, фрешове. Алерголозите съветват по възможност да приготвяте храната на детето от продукти, отгледани в региона, в който живеете (у нас това е малко трудно, освен, ако нямате лично стопанство). Не пропускайте да давате на малчугана продукти с бифидобактерии – кисело мляко, плодови десерти с кисело мляко, айран.
Витамини в шишенца
В борбата с авитаминозата лекарите често предписват на децата витамини, но ползата от тях е доста спорна. Ако все пак решите да ги използвате, доверете се на изпитани марки продукти и четете внимателно етикетите. Иначе оцветителите и химическите добавки могат да навредят, вместо да помогнат на отслабналия детски организъм. Таблетките трябва да са специално предназначени задеца. Ако детето ви страда от бронхиална астма, автоимунни или алергични заболявания, задължително се консултирайте с лекар, преди да му дадете каквото и да било лекарство, дори да е хранителна добавка (витамини и минерали).

One thought on “Пълноценното хранене и движението предпазват от авитаминоза

Leave a Reply

%d bloggers like this: