Не карайте малчо да яде насила

Всички сме чували интересни истории за деца, които не искат да ядат. Проблемът е, че според специалистите по хранене, не трябва да насилваме децата да ядат. Трябва да им дадем свобода да решават колко и какво да хапнат – естествено от това, което сме сложили на масата.

Като малка постоянно ми даваха да ям по една лъжица мед, защото бях слабичка и злояда. Честно, мразех стълбите, които водеха към втория етаж, защото точно там се беше скрил лошият буркан с омразния мед.

Виждала съм баби и майки да носят на площадката купички с храна и да гонят с тях наследниците си. „Хайде още една лъжичка, мамче“… А детето бяга напред с пълна сила.

Един колега возеше децата се на влак, за да хапнат поне нещо мъничко, докато залисано пътуват между две близки гари.

Мами, баби, татковци – не карайте своя наследник да яде насила. И не превръщайте храненето и липсата на апетит в тема на деня.

Апетитът всъщност е нормална реакция на организма – ако го няма, вероятно детето похапва между обяда и вечерята други неща, вероятно не е изразходвало достатъчно енергия (вместо да тича навън, то е седяло цял ден пред телевизора или компютъра)… 

Не забравяйте, че карайки детето да се храни насила, вие всъщност му вредите. Стомахът няма нужда от храната, дори тя да е най-здравословната, но вие му я предоставяте. Той не я преработва, тя загнива. Лошо, нали?

Педиатрите ни съветват по възможност да даваме добър пример – т.е. да сядаме всички на масата в един и същи час, да хапваме полезни храни, да избягваме снаксовете и сладките неща, особено половин-един час преди основното хранене, да осигуряваме на детето разнообразно меню, което то да иска да опита, да го включваме в приготвянето на храната – всичко е по-вкусно, когато сами сме го приготвили.

И давайте право на избор – нека наследникът ви сам да реши по колко и какво да изяде от храната, сложена на масата – не решавайте вие вместо него. И не го канете пет пъти. Кажете веднъж, че масата е сложена – който дойде, ще яде 🙂

А, и не забравяйте – дори да остане гладен, което няма как да стане, не е голяма драма. После със сигурност ще изяде всичко, което сложите в чинията!

Leave a Reply

%d bloggers like this: