Бременност и раждане

Плуването е идеалният спорт за бременната жена

Във водата можете да правите упражнения за мускулатурата, които ще ви е трудно да правите извън нея. Това обяснява защо подготовката за раждане все повече започва да се извършва в басейн. Естествено, че не бива да се гмуркате.

Можете да играете и гимнастика. Избягвайте аеробиката и прекалено натоварващите упражнения дори ако сте свикнали с тях. За предпочитане са леките упражнения, които правят телесните връзки по-гъвкави и действат добре на мускулите. За да се подготвите за раждане, е много хубаво да упражнявате йога.

Ако сте се занимавали с балет или с модерни танци, с тенис или с ветроходство, можете спокойно да продължите, но при условие че прибягвате дотова само за развлечение. Не участвайте в състезания, защото напрежението и резките движения изискват голям разход на енергия.

Не практикувайте спортове, където има опасност да паднете, да се тръскате (лошо е за матката), да тичате (предизвиква задъхване). Поради тези причини не се включвайте в колективните спортове, в джудото, пързалянето с кънки, язденето и карането на ски, катеренето, водните ски и всичко друго, за което ви съветва здравият разум.

В началото на бременността можете по малко да карате колело, тъй като колоезденето е доброза сърцето и тонуса. Когато започнете да се чувствате по-тромава и непохватна, прекратете тези занимания – има опасност да паднете.

Leave a Reply

%d bloggers like this: