Как да почистите играчките

Специалистите препоръчват меките детски играчки да се почистват поне веднъж седмично, не по-рядко. По възможност не използвайте химия. Не използвайте белина или други избелващи препарати. Изплаквайте ги само с вода.

В първите месеци на детето изварявайте всичко, което то слага в устата си. Всеки път, когато е изнасяло играчките си навън, трябва да ги дезинфекцирате и почистите.

Най-лесно е да почистите плюшените играчки с помощта на прахосмукачката. Още по-добър ще бъде ефектът, ако прахосмукачката работи с пара – така играчките освен почистени, са и дезинфекцирани.

Ако решите да ги изперете…
Този вариант е за предпочитане, ако играчките имат залепени детайли като очички и носленце. Използвайте гъба, четка или кърпа от микрофибър и прах за пране за деликатни тъкани. Ако не разполагате с такъв, използвайте обикновен шампоан. Разтворете го в леген с топла вода. След това с помощта на гъбата или кърпата, внимателно измийте. Изсушете без да прищипвате.
Върху всички играчки има етикет дали могат да се перат в пералня. Ако може, пуснете ги в пералнята на програма деликатно пране, по възможност на 30 градуса. Отново използвайте бебешки прах за пране. Добавете омекотител. След като ги извадите лекичко ги опънете, за да оправите формата и след това ги оставете да изсъхнат – по възможност на слънце. След изпирането можете да прибегнете и към антибактериално почистване (във фризера).

За сухо почистване
Имате нужда от голям найлонов плик, сода бикарбонат и мека четка. За една играчка ще ви трябват 2 ч.л. сода. Сложете играчките в найлоновия плик, изсипете вътре содата, затворете плика и го разтръскайте за около минута. След 15 мин извадете играчките и ги изчеткайте. Този метод върши работа, ако играчките са с малки или средни на размер.

Играчките за баня
Ще ги почистите лесно в разтвор от вода и оцет: излейте 1 ч. ч. оцет в 4 л вода и накиснете играчките за около десетина минутки. След това ги почистете с гъба и оставете да изсъхнат на въздух. Киселината в оцета ще изчисти натрупаната мръсотия и ще ги дезинфекцира.

Плюшените
Ще засияят от чистота, ако ги почистите със сварен картоф, намачкан на пюре. Намажете играчката с пюрето, оставяте я да изсъхне през нощта и след това енергично я изчеткайте. Ще стане почти като нова!

Пластмасовите и гумените
* ще ги почистите лесно, ако ги стерилизирате с препарати за студена стерилизация (могат да се намерят в специализирани магазини за почистващи препарати). Преди да използвате препарата прочетете дали е безвреден за стерилизиране на играчки.
* можете да използвате и антибактериални мокри кърпички – те са добър вариант, защото са на алкохолна основа и след използването им, повърхността изсъхва бързо, алкохолът се изпарява и няма остатъчна миризма.
* някои играчки могат да бъдат измити и в миялната машина. Просто предварително прочетете указанията на опаковката на играчката. Ако такива липсват, по-добре не експериментирайте.

Leave a Reply

%d bloggers like this: