Здрави малчуганиСъвети за здраве

Витамини за добро зрение

Започна новата учебна година. И независимо дали тя ще протече присъствено в клас или в детската градина, трябва да се погрижим за детските очи, които са поставени на сериозно изпитания. Заради всички модерни устройства, с които децата ни работят все повече и повече.

Основните съставки, които трябва да присъстват в менюто на всяко дете, за да има здраво зрение, са зеаксин и лутеин. Разбира се, важни също са селенът, витамините А, Е, С. Ще ги намерите в спанака, оранжевите, червени, жълти и зелени плодове и зеленчуци, морските дарове, пилешките дробчета.

Селенът е ценен микроелемент, който подобрява общото състояние на очите и облекчава сухотата. Лидери по съдържание на селен са морските продукти, сметаната, бразилският орех, пилешките дробчета, овесът, пшеницата, червеното грозде.

Витамин А препятства дегенерацията на жълтото петно и развитието на катаракта. Ще го намерите в морковите, мангото, кисело-млечните продукти, мазната риба.

Витамин С способства формирането на фермента, който понижава вътреочното налягане и има функцията на възстановяване на зрението. Има го в доматите, зелето, ягодите, боровинките.

Витамин Е защитава тъканите от въздействието на активните форми на кислорода, подобрява здравината на капилярите и понижава риска от кръвоизливи. Има го в бобовите и ядките.

Источники: Patrick Holford, The Optimum Nutrition Bible; John D. Kirschmann, Nutrition Almanac.

Leave a Reply

%d bloggers like this: