Как да помогнем на детето да расте уверено в себе си

Една-единствена думичка, казана на детската площадка, градината или училище, може да нарани малчугана, да го направи неуверен. А това ще повлияе негативно на поведението му. Затова, мили родители, насърчавайте децата си, помогнете им да имат вяра в собствените си сили.

Интересувайте се от чувствата им. Ако детето се обръща към вас с проблем за решаване, дори да ви се струва глупав, задължително се опитайте да разберете какво изпитва то и да решите заедно ситуацията.

Опровергавайте стандартите. Ние сме най-големите критици сами на себе си, опитвайки се да следваме наложени от обществото стандарти. Това може да доведе до депресия, особено при по-малките. Опитвайте се да обясните, че онова, което се вижда на пръв поглед, невинаги е реално. Предлагайте по-оптимистичен поглед към нещата. Например, ако става въпрос за добра форма и спорт – обяснете, че е достатъчно да се спортува и да се води здравословен начин на живот, не е необходимо да изтезават тялото си с глад или непосилни упражнения.

Избягвайте сравненията. Няма нищо по-лошо от това да сравнявате детето – с по-големите братя или сестри, с децата от блока, с племенницата. Всяко дете има своята индивидуалност, не го забравяйте.

Хвалете го пред другите. Когато хвалим децата си насаме е чудесно, но когато ги похвалим пред другите, това повишава самооценката им. Те виждат, че вие действително се гордеете с постиженията им, а не ги хвалите от жалост или защото ги обичате…

Обичайте ги много! За детето е важно да усеща любовта на родителите си и подкрепата им, така то по-лесно ще се справя с всички трудности. Винаги давайте да се разбере, че ще бъдете до него, ще го подкрепяте във всяка една ситуация, дори ако направи грешка.

Помолете ги за помощ. Оставяйте детето да върши разни дребни неща у дома. Например, да занесе прането от едно място на друго (разбира се, не целия леген, но едно-две неща може), да сложи нещо в шкафа, да хвърли някое боклуче. Това ще повиши самооценката му, то ще разбере, че мама вярва в него, че може да се справи с поставената задача и ще се почувства необходимо.

Празнувайте успехите им. Първото сглобено влакче, построен замък, първото спускане с велосипед, първият успешно взет изпит… Всичко е важно. Похвалете детето за добре свършената работа. Когато види, че вие се гордеете с него, то също ще се гордее с постиженията си.

Бъдете добър пример. Ако вие самите бягате от решенията на проблемите, наричате се глупави и разхвърляни, то детето ще се научи да мисли същото и за себе си. Примерът на една позитивна самооценка е много вдъхновяващ!

Leave a Reply

%d bloggers like this: