Очен преглед на 6 г. спасява от късогледство

Само един тест е достатъчен, за да се прогнозира появата на заболяването, сочат резултатите от проучване на американски учен.

В продължение на 10 години екип от Охайо изследвал 4 500 деца, проверявайки редовно зрението им с авторефрактометър. При 414 от тях били установени ранни нарушения като удължаване на очната ябълка или неравности по роговицата – първопричини за развитието на заболяването, известно още и като миопия.

Докато навършат 13-годишна възраст, 2/3 от тийнейджърите вече трябвало да носят очила за коригиране на зрението. Според изследователите това простичко откритие е безкрайно значимо както за лекарите, така и за пациентите.

Прогнозирането и ранното диагностициране на миопията гарантира навременно и по-успешно лечение. Миопията обикновено може да се лекува с очила, контактни лещи или операции.

В най-тежката си форма заболяването кара далечните предмети да изглеждат размазани, може да доведе и до слепота. Освен това при късогледите хора се наблюдава по-висок риск от развитие на глаукома или катаракта.

Специалистите съветват родителите да не пренебрегват офталмологичните заболявания и да водят децата си на очни прегледи още от ранна детска възраст.

Фотокредит: Pixabay

Leave a Reply

%d bloggers like this: