Здрави малчуганиС грижа за най-малкитеСъвети за здраве

Здравословният избор е отговорност най-вече на родителите

По данни на Световната здравна организация българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа – 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а около 15% – със затлъстяване.

Всички знаем, че това, което ядем, се отразява пряко на здравословното ни състояние в момента, но определя и бъдещето ни. Това се отнася в още по-голяма степен за децата. „От изключителна важност е децата да се хранят здравословно, защото вредната храна води до хронични заболявания, затлъстяване. Проблемът има и икономически измерения. 70% от издръжката на здравните ни системи отиват за лечение на хронични заболявания”, коментира директорът по „Обществено здраве” към Европейската комисия Джон Райън по време една конференция у нас в началото на годината.

От 250 млн. евро финансиране от ЕС за периода 2017-2018 учебна година, около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко. В допълнение  схемата на ЕС за училищата насърчава здравословните хранителни навици у децата и включва специални образователни програми, чрез които се изтъква значението на доброто хранене и се обяснява как се произвежда храната.

България дава за програмите „Училищен плод“ и „Топло мляко“ 20 млн. лева годишно – половината са европейски средства, а другата половина са от националния бюджет. Те обхващат 3400 училища. Хората, ангажирани с програмите, твърдят, че се използват само качествени продукти от доказани доставчици. И ние силно се надяваме наистина да е така. Не мога да проумея как в яслата на сина ми успяват да съставят здравословно и вкусно меню срещу 1,80 на ден, което е 60 евроцента, но явно се справят. Защото той хапва всичко и е доволен:) Освен риба веднъж седмично в менюто всеки ден има плод, включени са и пълнозърнестите храни. Похвално, нали?

Но докато не разберем, че не само държавата, яслите, детските градини и училищата трябва да имат отношение към здравословното хранене на децата ни, проблемът със затлъстяването ще продължи да расте. Въпреки че, по последни данни, цифрите през последните две години вървят надолу, което е окуражително. Може би програмите, въведени от държавата и подкрепени от ЕС дават резултат. Той обаче ще бъде много по-видим и значим, ако семейството осъзнае своята важна роля. Ако родителите не дават добър пример, ако те не се хранят здравословно, няма как децата им да искат да правят същото. Въпреки всички добри намерения на училищното ръководството, държавата и програмите, финансирани от ЕС.

„Нали знаете, че децата в детската градина споделят какво се случва у дома. И когато дойдат в понеделник, ние разбираме какво са хапвали през уикенда у дома. Да ви кажа, че преобладават пържените картофки“, казва учителката на сина ми в детската градина. Е, не е странно, че толкова много деца у нас имат проблем с килограмите, нали? Като добавим заседналия начин на живот пред електронните игри, ситуацията става повече от притеснителна. Но вината за това е изцяло наша. Защото на нас така ни е удобно. Минаваме край заведението за скара и вземаме нещо готово. Обикновено кюфтета с картофки… После сме толкова изморени, че нямаме никакво желание да слезем в двора на училището или на площадката пред блока, за да поритаме малко топка. По-лесно ни е да пуснем телевизора на детския канал и да оставим наследника си да гледа. Или да му позволим още една игра на компютъра. Виновни сме. И колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре за децата ни. Колкото от по-ранна възраст ги научим да обичат спорта, да хапват с удоволствие плодове и зеленчуци, толкова по-здрави ще бъдат те. А когато у дома сме им показали кое е вкусно и полезно и кое не, те с удоволствие ще направят своя избор и в училище, и на улицата.

Още с първата лъжица храна Филип започна да хапва краставици, домати, зеле, чушки. Обожава всички плодове. Разбира се, няма как да не се мине и през някои вредни изкушения, но те са по-скоро изключение, отколкото правило.

Знаете ли, че…
Програмата за снабдяване на училищата със здравословни продукти е създадена през 1977 г. Тя има за цел да стимулира консумацията на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата. В програмата участват всички държави членки на ЕС без Великобритания, Швеция и Финландия.

Leave a Reply

%d bloggers like this: