С грижа за най-малкитеУчилище за родители

5 неща, които детето трябва да научи до 1 годинка

Малчуганът е любопитен, с възторг опознава света около себе си и самият себе си. А справянето без чужда помощ го кара да изпитва невероятна гордост. Ето какво, според специалистите, трябва да може да прави едно дете до навършването на 1 годинка.

Да се занимава само.

Всеки човек има нужда от време, в което да остане сам със себе си. Дори и най-малките. Според специалистите малчуганите в ранна възраст трябва да бъдат оставяни да играят сами – 10-15 мин на ден. Така те могат да разгледат всичко около тях – да приберат или разхвърлят играчките си, да построят кула от кубчетата. Оставяйте детето само, когато то е спокойно. Ако заплаче, веднага се върнете при него и останете, докато се успокои и се заиграе.

Да излиза само от леглото.

Повечето детски легълца имат предпазни прегради. Въпреки това обаче, случаите, в които малчуганът успява да се покатери и да се измъкне са много. Често се стига и до инциденти. За да ги избегнете, помогнете на детето да научи верния, безопасен път навън. Така, когато го оставите да спи, няма да се притеснявате кога ще се събуди, дали няма да се удари, докато се опитва да дойде при вас. Затова отрепетирайте измъкването стъпка по стъпка.

Да казва, че има нужда от вас.

Как децата обикновено показват, че се нуждаят от мама? Плачат или крещят? След като навърши 6 месеца малчуганът може да казва „мама”. Докато съпругът ви си играе с детето, помолете го да ви повика с „Мамо”. Детето ще запомни това и следващия път, когато сте му необходима, то ще използва думичката, няма да плаче или вика. Все пак трябва да разбере, че не е необходимо да се крещи, за да получи желаното!

Да разбира смисъла на „ не трябва”.

Децата бързо схващат какво трябва или не да се прави. Специалистите препоръчват да не прекалявате със забраните. Ограничете изричането на словосъчетанието „не трябва” до възможния минимум – когато малчуганът се е насочил към опасно място като контакт, отворен прозорец,.. Що се отнася до предметите, които не искате детето да пипа, по-добре ги приберете. Ако прекалено често казвате „не трябва” детето ще привикне и ще помисли, че е игра, а не сериозна забрана.

Да бъде вежливо.

Разбира се, никой не очаква от вашия наследник да казва „Здравейте”, „Благодаря” и „Довиждане”. Но можете да му покажете как се маха с ръчичка за „Чао” или да дава целувка. На 8-10-месечна възраст децата вече могат да казват „дай”, но могат и да кимват с глава в знак на благодарност. За да имаш успех, започни с личен пример.


Ами това е като за начало. Има, разбира се, още куп неща, но всичко с времето си! Успех!

Leave a Reply

%d