Деспоти в пелени или 5 грешки на родителското възпитание

Да, ние ги обичаме. И да, искаме да им дадем всичко, което ние сме нямали, всичко, което ще ги направи щастливи. И така, кои са петте най-големи грешки, които допускаме в стремежа си да им дадем най-доброто?

Първата грешка – т.нар. услужливост или когато родителите правят всичко за детето, когато то вече е самостоятелно.

На 4 години малчуганът сам може да си събере играчките, да си нареже храната, да се облича, макар и трудно, да се мие.

Но понякога родителите не са готови за този факт и продължават да вършат много от нещата вместо него. Така го разглезват и с течение на времето, дори да поискат детето да започне само да се оправя, няма да успеят да го накарат…

Втората грешка – опитваме се да изпреварим желанията им. Заливаме ги с предложения – занимания, подаръци, храна, още преди то да е осъзнало какво иска.

Третата грешка – постоянно им помагаме. Те са наши деца, но не са принцове и принцеси, на които ние трябва да бъдем прислуга. Това пречи на развитието на малчуганите.

Четвъртата грешка – стремете се да говорите повече с децата си, не да възпитавате. Може би родителите ни са отделяли за разговори твърде малко време, но ние трябва да променим това. Говорете с децата си. Обсъждайте различни теми и проблеми. Това ще им помогне да развият своето мислене
Отправяйте ясни послания. Бъдете откровени и безпристрастни.

Петата и най-сериозна грешка – най-често това са въпроси от рода на „Искаш ли братче или сестриче и какъв (каква) би искал да бъде той (тя)?“ Това е ваше решение. Както изборът на име на следващото ви дете. Иначе рискувате ревността да застане между двете и никога да не можете да я изгоните.

Leave a Reply

%d bloggers like this: