Училище за родители

5 неща, които трябва да знае на пет

Във възрастта 4-5 години малчовците вече са достатъчно възрастни, знаят много и могат да правят доста неща самостоятелно. Но има базови познания, на които трябва да обърнете внимание. Според специалистите те са точно пет. И трябва да помогнете на детето да ги усвои преди да е навършило пет години.


1. Да знае имената на мама и тате и техните телефонни номера. Обикновено вие сте „мама“ и „тате“. Но ако малчо се загуби, трудно ще ви намерят по този начин. Научете го да казва името и фамилията ви. Помогнете му да запамети и поне един номер на мобилен телефон. Така, ако нещо лошо се случи, детето ще може да даде ценна информация.

2. Да знае кога и как да позвъни на 112. Малчо трябва да знае, че при спешен случай – пожар, наводнение, лоша случка в училище или нещо друго неприятно, има телефон, на който може да поиска помощ или да подаде сигнал. Обяснете при какви ситуации може да се случи и как става.

3. Да знае, че когато пресича улицата трябва да се оглежда вдясно и вляво. Да, сега се движите заедно, но все ще настъпи момент, в който вашият наследник ще трябва сам да пресече улицата. Той трябва да знае, че това става само на зелен светофар, на пешеходна пътека и че трябва да се оглежда преди това.

4. Не всички непознати са лоши... Научете детето как изглеждат полицейските служители и лекарите. Така при случай на опасност, то няма да се страхува да тръгне с тях и да поиска помощ.

5. Всичко за гушкането и целувките. Ако в семейството ви е прието да изразявате свободно вашите чувства, често се прегръщате, което е пожелателно:), детето трябва да знае, че не трябва да го прави с всички останали – от съучениците до приятелите. Повдигнете завесата и около онези части на тялото, които не трябва да се пипат на обществени места.

Leave a Reply

%d