5 важни причини да говорите за секс

Много родители се притесняват да говорят по темата секс с децата си. А не трябва. Защото те разчитат на вас да ги въведете в света на сексуалното познание. И е много по-добре да научат нещата от вас, отколкото от сайтове в интернет или списания. Ето защо трябва да повдигнете темата и да отговорите смело на всички въпроси.

За да не го научат от друг

Децата се интересуват от секс и това е разбираемо и напълно естествено. Още в ранна детска възраст те започват да опознават тялото си. И имат въпроси. Понякога не могат да си обяснят усещания или им е интересна разликата между мъжкото и женското тяло.

Ако вие не говорите, то пак ще научи, но може да бъде опасно

Ако му отказвате нужната информация за тялото и за секса, вие директно излагате наследника си на опасност.

„Родителите се тревожат, че ако говорят с детето на тези теми, директно ще го тласнат да прави секс. В действителност това въобще не е така. Тези деца, които редовно са били информирани от родителите си, по-късно започват сексуални отношения,“ обяснява проф. Винсен Гуамо-Рамос от Центъра по семейно планиране в Ню Йорк.

Ако вие не дадете информация или не му предоставите достъп до правилни източници, то информацията сама ще го намери. И тя едва ли ще бъде такава, каквото бихте искали.

Може да залитне по порнография

При търсене на информация за секса, най-достъпният източник са порносайтовете. Естествено е, че те влияят зле на неукрепналата детска психика. Детето ще добие нереална представа и си създава грешен модел на поведение. Освен това, тези, които гледат порно в ранна възраст, по-често са склонни да „практикуват“ видяното в реалния живот, което може да има опасни последици.

Няма да ви каже „благодаря“ за това

Сексът е важна част от живота и за грешките, обикновено плащаме скъпо. Без значение възрастта и пола. Дезинформацията за секса може да донесе големи психологични, физиологични и материални щети. Когато децата стават жертва на отношение или на действия, за които не са били предупредени, те естествено изпитват яд и обида. И на първо място я насочват към родителите, които са пропуснали да им обяснят и да ги предпазят.

Децата трудно се справят сами със собствената си сексуалност

Честният и откровен разговор за сексуалността започва в семейството, където децата добиват не само знания, но и увереност, че техните желания, преживявания и чувства са нормални.
Няма да минете с разговор за „тичинките и пчелите“ . За да улесните детето при бъдещ избор и общуване с партньор, е важно да разговаряте сериозно – в това число за различни практики, възможни техники, допустими граници и емоциите по време на секс.

Leave a Reply

%d bloggers like this: