Бананът в детското меню – кога и как да го влючим?

Бананът е лесен за следобедна закуска на малчуганите, защото може да се купи навсякъде и не е необходимо да се претопля, мама може да го носи в чантата си, няма нужда от лъжичка или други аксесоари… 
Без съмнение плодът заема лидерска позиция в разрешения списък. В него е съсредоточено огромно количество полезни вещества, витамини и хранителни компоненти.
Витамин С укрепва имунитета и стените на съдовете. детският организъм трябва да получава от този витамин всеки ден.
Витамин В е важен компонент за функционирането на нервната система на малчугана.
Желязото, калият, магнезият също са важни – за хармоничното развитие и растежа на детето.
Голямото голичество плодова захар е източник на енергия.
А целулозата подпомага работата на червата и има очистващ ефект.
Освен това алергия от банани се среща изключително рядко!

Повечето специалисти казват, че можем да започнем да даваме банан след 8-ия месец, когато червата на детето вече могат да го преработват. Започнете с 1 чаена лъжичка и постепенно увеличавайте това количество. Можете да го размачкате с вилица, да го обработвате термично, да го дадете под формата на пюре. Всичко зависи от личните ви предпочитания. Филип обожава банани и затова често му давам да похапва. най-обича да си отгризва сам. Започнах да давам в осмия месец, въпреки че нашата педиатърка ме посъветва да изчакам до годинката.
Имайте предвид, че ако детето често хапва банани, то ще качи повече килограми, затова плодът не се препоръчва за малчуганите склонни към затлъстяване.

Leave a Reply

%d bloggers like this: