Бащата – начини на употреба

Той е важна фигура във всяко семейство. Независимо от пола на децата, той внася в живота им стабилност. Ролята му е свързана с отговорност и внимание.

За съжаление доста голям процент мъже не разбират веднага, че с раждането на наследниците им приключва един етап от живота им и започва друг…

Как да преодолеем това? Не забравяйте, за да расте едно дете здраво и щастливо, то трябва да има „здравословен психоклимат“ у дома. Т.е. мама и тате не трябва постоянно да се карат, да се обиждат… Защото децата в повечето случаи приемат това доста лично. Могат да сметнат, че вината за случващото е тяхна. Могат да се затворят в себе си или точно обратното – да станат агресивни.

Тате трябва да се научи да дава любов. Да бъде мил, да бъде отговорен, да бъде разположение. Когато малчо се събуди, не само мама трябва да тича да гушне. Когато малчо плаче, тате също може да го гушне и успокои. Тате трябва да води децата на разходка, да играе с тях навън, да споделя интересите им. Не с досада и насмешка, а с любов.

Някои татковци очакват от малките деца да се държат възпитано, тихо и кротко. Но… забравят, че това са деца, каквито и те някога са били.

Скъпи татковци, забравете изискванията, просто бъдете по-често с детето си. Колкото повече то ви вижда и колкото повече време прекарва с вас, толкова по-бързо ще ви приеме за роден баща и ще ви приравни (почти) с Мама.

Съветът ни към мамите: не бързайте с укорите. Просто дайте възможност на тате да бъде повече време с детето; опитайте се да откриете техните допирни точки, общи интереси и ги насърчавайте; по-често намирайте поводи да оставяте тате с малчо насаме – малко по малко двамата ще свикнат един с друг и детето ще започне да се доверява на мъжа ви така, както и на вас.

Разбира се, нищо не става мигновено. Налага се мама да прояви повече търпение. Но си струва. Защото мама може всичко, но и тате е много важен.

Leave a Reply

%d bloggers like this: