Без консерванти и оцветители в менюто на бургаските деца

Детските градини на територията на община Бургас изключват напълно храните, съдържащи хидрогенирани мазнини, консерванти и оцветители.  

Със започването на новата учебна година темата за здравословното хранене на децата отново е актуална. Във връзка с въпроси на родители зам.-областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският съветник Калояна Живкова проведоха работна среща с технолога по храненето в Община Бургас инж. Яна Маркова.

По време на разговора инж. Яна Маркова подчерта, че в детските заведения не се използват колбаси, нито се приготвят пържени ястия. Тестените изделия се приготвят с брашно по Утвърден стандарт, лютеницата е по Браншови стандарт, кравето и козето кисело мляко са по Български държавен стандарт, както и кашкавалът и сиренето. Маслото, което се използва е от краве мляко с 82% масленост, мляното месо е само по стандарт „Стара планина“. В менюто на децата всяка седмица има минимум един път риба.

„За съжаление деца на родители, които позволяват вкъщи да се консумират храни като чипс, сладки с високо съдържание на захари, колбаси и т.н. трудно се адаптират с модела на хранене в детските заведения.“, коментира инж. Яна Маркова.

Тя изготвя индивидуални менюта за всички деца, които имат доказани алергии и автоимунни заболявания.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: