Здрави малчуганиСъвети за здраве

Безплатни прегледи за деца с проблеми в костно-мускулната система

Детски ортопеди, гръбначни хирурзи, ортопеди-специалисти в областта на хирургия на ръката, онкохирурзи и кинезитерапевти от Университетска болница по ортопедия СБАЛО „ Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня, София, ще консултират децата и техните родители на 31 май и на 1 юни.
Повод за кампанията е Международният ден на детето 1 юни.

Ортопедията в Горна баня за втори път инициира безплатни прегледи на деца тъй като отчита високата степен на риск при тях от променените условия на живот – обездвижването, лошата стойка по време на занимания в училище и работа пред компютър.

Изпълнителният директор на болницата д-р Боян Христов обяви, че прегледите ще се извършват в консултативните кабинети на диагностично-консултативния блок на болницата, от 8.30 ч. до 15.30 ч. Не е необходимо предварително записване.

Препоръчително е носенето на налични изследвани и консултации, извършени до момента.

При необходимост от допълнителни апаратни изследвания (ехография, рентгенови снимки, лабораторни изследвания и др.), те ще бъдат заплащани по ценоразпис на болницата.

Децата ще получат възможността за профилактични прегледи и консултации за:
Гръбначни проблеми: сколиоза / порочна стойка ( изкривяване със странично отклонение), кифоза (привеждане напред, приведена стойка), деформации на гръдния кош ( изпъкнал гръден кош, вдлъбнат гръден кош, асиметрия), болки в гръбначния стълб, вродени деформитети.
Проблеми в областта на крака: вродени и придобити деформации на крайниците, изкривяване на долните крайници – Х-байне, О-байне, нарушения в походката, разлика в дължините на крайниците, криви ходила, плоскостъпие, изкривяване на палеца и пръстите, болки от претоварване.
Проблеми в областта на ръката: вродени и придобити деформации на горния крайник, ограничена подвижност, нарушения в хватателната способност, болки от претоварване.
Наличие на новообразувания и формации на крайниците и тялото.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: