Споделено от мама

Децата се нуждаят от слънце, любов и свобода

Здравейте, мами, баби, родители, роднини. От днес започваме нашата авторска рубрика, посветена на отглеждането, възпитанието и въобще – на пътешествието, наречено да огледаш дете.

Започваме я с уточнението, че нито едно дете не се ражда лошо. И ако след това, по време на своят живот, то прояви агресия, лошо поведение, невъзможност за справяне със социализацията, това означава, че ние – възрастните, някъде по пътя сме се провалили.

Убедена съм, че децата се нуждаят от три неща, за да растат щастливи – слънце, любов и свобода.

Слънцето е обединяващо наименование за всичко онова, светлото, което трябва да осигурим на наследниците си. От истинското – което ни радва на двора, в парка, планината, до онова у дома.

Децата имат нужда от светлина във всеки смисъл на тази дума.

Мракът би провалил и най-добрият супергерой. Осигурете им слънчева стая, светла, предразполагаща. Осигурете им слънчева семейна среда. Да, не във всички семейства има мама, татко и дете, понякога са само мама и деца, татко и дете (по-рядко), но се случва, но това не е причина обстановката да е мрачна. Разделили сте се с партньора си – знам, не е лесно. Но децата ви имат нужда от светлина, надежда, опора, подкрепа. Имат нужда от светлина.

Осигурете им повече време на открито. Излизайте. Дори за да минавате през локвите, за да спасявате охлюви, за да оприличавате облаците на фигури, за да мечтаете, за да хапнете, за да карате велосипеди… Излизайте. Чистият въздух, заниманията на открито и заниманията въобще правят детството невероятно. Оставете ги да играят, да мечтаят, да правят бели. Те така се учат. Те така растат.

Обичайте ги. Децата имат нужда от любов. Постоянно.

И не, любовта не разглезва. Тя ни помага да растем силни, самоуверени, сигурни, че можем и че не сме сами. Обичайте ги от съвсем мънички докато си отидете от този свят. Обичайте ги тихо, подкрепящо, бъдете им винаги гръб. Но съща така им дайте и свобода – да бъдат себе си, да изразяват себе си, да изграждат себе си.

Децата не са наши продължения. Те са самостоятелни личности, които трябва да имат мнение за всичко в този живот. Не налагайте своето, не ги карайте да ядат нещо, което не искат, не им забранявайте само, защото вие не бихте го направили. Нека бъдат свободни в мислите и действията си, разбира се в рамките на здравословното и без опасност за живота.

Говорете с тях. За всичко. Не забранявайте. Обяснявайте.

И лошите думи, и лошите действия, жестове, непознатите изрази, говорете за всичко, за което ви попитат. На разбираем за тях език. Няма теми табу. Ако искате да отгледате умно, свободно и вдъхновено дете, дайте му свободата и бъдете до него – за всеки случай.

Бъдете здрави. Всичко друго ще си намери път.

Веселина Петрова, журналист и мама

Leave a Reply

%d