Емоционалната интелигентност се възпитава

Емоциите са прекрасно нещо. Те съпътстват целия ни живот. Той е изтъкан от стрес, събития, разговори, конфликти, разочарования, впечатления. Всяка минута преживяваме нещо различно.

Трудно е дори за възрастните, да не говорим за децата. Затова е важно да не се поддаваме, а да бъдем приятели с нашите емоции. 

Абсолютно доказано е, че натрупваните с години, неизразявани емоции разболяват. При това – сериозно. Затова, скъпи родители, научете детето си да бъде приятел на своите. Когато емоциите са наш приятел, а не враг, те ни помагат да постигаме поставените цели. 

Четете приказки. Именно четенето на приказки и съпреживяването емоциите на героите ще помогне на малчо да развие своя емоционален интелект. Чрез приказките можете да помогнете на наследника си да ес справи със страховете, да се научи да прави разлика между добро и зло и да знае, че добирят герой винаги намира начин да успее.

И не забравяйте, успехът невинаги е равносилен на щастие. Всичко което е „трябва“, но „не искам“, се отразява на здравето. В края на училището 82% от децата искат да се „учат добре“, едва 36% обаче го правят с удоволствие и наистина им се получава. И разликата в процентите показва колко от децата са в стрес.

За да бъде щастлив човек, включително в детска възраст, той трябва да осъзнава какво чувства, да иска да постигне нещо, да е убеден, че може да го постигне, т.е. да има добра самооценка, да има съответния интелект – т.е. знания, да го направи, и да реализира замисленото. 

Как да помогнете на малчо да се справи с емоциите? 
Помогнете му да започне да ги разбира. Да ги приема. Независимо дали са положителни или отрицателни. Изключително вредно е например да казваме „момчетата не плачат“. И защо? Научете го да се научи да търси причината за емоциите, които изпитва, и начин да ги изрази. И ако се справите, няма да има стрес. няма да има подтиснати емоции. Няма да има нещастни и болни. Ще имате едно уверено в себе си дете, което може невинаги да побеждава, но ще има сили да се изправи след падането и да превземе върха – при втори или трети опит (ако при първия се е провалило). Ще имате дете, което ще успее да намери своето място под слънцето и да реализира мечтите си.

Успех! 

Leave a Reply

%d bloggers like this: