Изложба на илюстрации за деца в „Квадрат 500“

Министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. посланика на Италия в България Марко Контичели представят изложба, организирана от Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ, в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Музей „Квадрат 500”. Ще бъдат изложени повече от 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратора.
„Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез техните творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама на България, която обръща специално внимание както на четенето, така и на децата. Свидетелство за това е прекрасната обстановка, в която ще бъде експонирана изложбата – Националната галерия, която откликна на поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си изложбени пространства за радост на зрителите.“ – обясняват организаторите.
Изложбата, подкрепена от Регион Емилия-Романя, бе наскоро представена в Мадрид и Берлин, а оттук ще тръгне за Пекин. Официалното откриване ще се състои на 14 юни от 18.00 ч. и на него ще присъства един от илюстраторите – Алесандро Сана. Той ще остане в София в продължение на няколко дни за да води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще е посветен на децата – привилегированата публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.
Любителите на илюстрацията, както и тези на книгите за малки и пораснали деца, могат да разгледат изложбата от 15 юни до 25 юли в Националната художествена галерия – Музей „Квадрат 500“, ул. „19-ти февруари“ 1, София.

Leave a Reply

%d bloggers like this: