Йога – идеалната физическа активност за децата

Тя помага за укрепване на здравето и лекува, твърдят специалистите от Американската педиатрична академия.

Йога помага да се концентрираме и да се успокоим. И в същото време, като всеки друг спорт, тя развива тялото и ума.

Йога предотвратява спортните травми. Лекоатлетите укрепват и развиват мускулите на бедрата, колената, менискуса и ахилесовото сухожилие със специални упражнения. Безболисти, волейболисти, тенисисти тренират мускулите на ръцете и горната част на тялото с йога. Гимнастиците работят над гъвкавостта, равновесието и способността за концентрация с… йога.

Йога е безопасен и ефективен начин за лечение на децата, страдащи от емоционални, физиологични и поведенчески разстройства. Различните асани могат да стимулират храносмилателната система и да решат проблема със запека.

Йога практиките регулират нивата на кръвната захар, инсулина, нормализират хормоналния фон.

Изследване, публикувано в сп. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, потвърждава, че редовните занимания с йога понижават нивото на тревожност и агресията при подрастващите. Повишават концентрацията, което пък позволява на малчуганите да се представят по-добре на изпитите.

Друго изследване, проведено от Американската педиатрична асоциация, показва, че йога подобрява настроението на децата и ги прави по-уверени, по-малко напрегнати, влияе положително на поведението им.

„Родители, бъдете добър пример!” – съветват педиатрите. „Практикувайте йога, запазете спокойствие, не викайте и не стресирайте децата си.”

Leave a Reply

%d bloggers like this: