На масатаУчилище за родители

Как да научим децата да се хранят здравословно

Ако се чувствате сякаш някой изисква от вас да бъдете професионален готвач на пълен работен ден, само за да успеете да накарате детето си да изяде всичките си зеленчуци, не сте сами. Всъщност, това е често срещан проблем при повечето родители. И като прибавим недоволството и дори плача – става още по-трудно. Предлагаме ви няколко съвета, с които да намалите стреса по време на хранене.

Поканете децата да участват дейно в приготовленията
Децата ни се чувстват много по-дейни и отговорни, когато помагат в готвенето. Планирайте забавно време за готвене в някой ден през седмицата и отидете да напазарувате заедно продуктите. Щандовете с плодове и зеленчуци са чудесно място за заучаване как правилно да избираме продуктите, а след това могат да помогнат и при измиването и нарязването им.

Хранете се като истинско семейство
Спомнете си в колко филми само сте виждали семейства, които не само се хранят изключително здравословно, но и прекарват времето си заедно по забавен начин. Събирането заедно около масата създава позитивни емоции по време на хранене, когато компанията и разговоритеса не по-малко важни от самите ястия.

Давайте добър пример
Един от най-лесните начини да накарате детето си да приема по-здравословна храна, е да наблюдава как вие самите й се наслаждавате. Научете децата си да похапват, когато усетят глад и да спрат, щом се почувстват заситени по-често, отколкото да поглъщат всичко, което им попадне. Покажете им, че удоволствието при здравословното хранене е по-важно от прибягването до шкафа с лакомства.

И накрая:
• Опитвайте се да приготвяте едно и също ястие и да го разпределяте в еднакви порции за всички членове на семейството. Когато детето отхвърля своята чиния и иска чужда, това обикновено се дължи на факта, че то търси вниманието ви, а не, че не му харесва самата храна. Опитвайте се да не приготвяте по повече от една различна гозба за някой от семейството, защото това предизвиква объркване при децата.
• Спрете да поставяте ултиматуми на децата, че ако си изядат зеленчуците ще получат сладолед за десерт. Това създава усещането, че всъщност здравословната храна не е вкуса.
• Не се притеснявайте ако децата продължават с отказите да изядат цялата порция. Спокойно – те няма да останат недохранени, нито пък гладни.

Leave a Reply

%d