Как да научите детето на самодисциплина?

Мечтата на всеки родител е да има послушно и дисциплинирано дете. Да помага в домакинството, да не закъснява, да ляга да спи навреме, да чете уроците… Всъщност самодисциплината се възпитава от най-ранна възраст.

За да постигнете успех, има едно важно условие – вие също трябва да бъдете дисциплинирани. Специалистите дават и пет много ценни професионални съвета.

Спазвайте обещанията си. Ако сте решили да купите нещо, трябва да го купите. Не отлагайте във времето с различни обяснения. Ако сте решили да го накажете, накажете го. А ако не сте решили да правите нещо, не давайте обещания за него. Спазвайте сроковете.

Ако сте казали, че малчуганът разполага с 5 минути да си събере играчките, точно след 5 минути проверете дали го е направил. Ако сте позволили половин час да гледа телевизия, след точно половин час натиснете дистанционното.

Придържайте се към вече установените правила. Лягането става точно в определен час. Не закъснявайте, защото наследникът ви иска още малко да погледа нещо или да си поиграе. Защото така нарушавате съня му и времето за отдих.

Дръжте се конструктивно. Не викайте, не изпадайте в истерия. Ако счупите нещо, не викайте, обяснете, че трябва да бъде по-внимателен. Ако в магазина не намерите дадена стока, обяснете, че просто трябва да отидете в друг магазин.

Научете го да бъде отговорен. Давайте му малки задачки, които да изпълнява. Например, да се грижи за стайните растения, за домашния любимец, да избърше праха, да измие чиниите (ако е по-голям).

Leave a Reply

%d bloggers like this: