Кофеин и бременност: мисията невъзможна

Когато мечтаех да забременея, преди Филип да стане малка точица на видеозона, спрях кафето от раз. Една година преди да забременея. И го замених с цикория. Защото в офиса ми липсваше навикът да пия следобяд с колегите…

Има много изследвания, посветени на желанието да се открие дали кафето вреди по някакъв начин на забременяването и на плода. Като цяло, повечето специалисти твърдят, че то създава кисела среда. А това не е добре.

Настоящето ново изследване е дело на проф. Джак Джеймс от университета в Рейкявик.

Според него, жените, които са бременни или се опитват да заченат, трябва да бъдат насърчавани да избягват кофеина.

Данните показват, че консумацията на кофеин при майката е свързана с негативни резултати от бременността. Както и че няма безопасно ниво на консумация на кофеин. Резултатите са публикувани в списание BMJ Evidence Based Medicine.

Кофеинът се счита за най-масово употребяваното психоактивно вещество в човешката история. Много хора – включително бременни жени, го консумират ежедневно.

Национална здравна служба във Великобритания, Американският колеж за акушер-гинеколози и Европейският орган за безопасност на храните са определили, че 200 мг кофеин дневно е безопасно количество. За бременните и онези, които искат да забременеят. А това се равнява приблизително на две чаши умерено силно кафе на ден.

Проф. Джак Джеймс от университета в Рейкявик, Исландия, установява, че има „съществени кумулативни доказателства“ за връзка между консумацията на кофеин от майката и различни отрицателни резултати от бременността. И по-специално за спонтанен аборт, мъртво раждане, ниско тегло при раждане и/или малко за гестационната възраст, остра левкемия в детска възраст, наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст, но не и преждевременно раждане.

В заключение той добавя, че настоящите здравни препоръки относно консумацията на кофеин по време на бременност се нуждаят от „радикална ревизия“.

„По-конкретно, кумулативните научни доказателства подкрепят това, че бременните жени и жените, които възнамеряват да забременеят, трябва да бъдат съветвани да избягват кофеина“, казва специалистът.

Leave a Reply

%d bloggers like this: