Защо децата се нуждаят от йод

Той е изключително важен за формирането на централната нервна система и интелектуалния потенциал. Обикновено родителите сме готови да дадем всичко от себе си, за да получат децата ни повече знания.

А когато видим, че детето ни трудно запаметява, че е уморено, започваме да мърморим по адрес на училището, образователните програми и разбира се, наследника ни. Възможно е и ние да сме виновни – защото не сме обърнали внимание, че в менюто на детето ни присъства малко количество от този ценен елемент.

Ако давате храна, бедна на йод, вие намалявате с 20 до 30 процента интелектуалните способности на своето любимо същество.

Ролята на елемента йод
е свързана с участието му в производството на тироксин – хормон на щитовидната жлеза. А физическата роля на тироксина е много важна – той контролира енергийния баланс, интензивността на обмяната на веществата и топлообмена. Въздейства активно на физическото и психическо развитие, участва в регулирането на състоянието на централната нервна система и емоционалния тонус на детето, сърдечно-съдовата система и черния дроб.

Кои са продуктите, богати на йод
Най-много има в морската риба и морските дарове. Риба тон, треска и скариди са в състояние да филтрират йода от морската вода. Млечните продукти са отличен източник на йод за човешкото тяло. Най-голямо количество йод се съдържа в млякото – около 16 мкг.

Киселото мляко съдържа по-малко – 14 мкг, заквасената сметана – около 8 мкг йод, в крема сирене – 9 мкг. Някои плодове и зеленчуци, като ягоди или картофи, също са добри варианти.

Без значение как са приготвени – варени, бъркани или пържени – яйцата са начин за попълване на йода в организма. Само едно голямо варено яйце осигурява около 12 мкг йод.

Важно е да използвате йодирана при приготвянето на храната, разбира се, без да прекалявате. Защото, да, солта е и вредна. И може да доведе до хипертония, ако с нея се прекалява. Важно е и да научите децата да не посоляват допълнително.

От колко йод се нуждаят децата:
до 1 година – 60 мкг на ден
от 1 до 3 г. –  от 70 мкг на ден
от 3 до 7 г. – 100 мкг на ден
от 7 до 11 г. – 120 мкг на ден
от 11 до 13 г. – 130-150 мкг на ден

Leave a Reply

%d bloggers like this: