Училище за родители

Когато тате си отиде

Никога не съм си мислила, че ще се наложи сама да отглеждам 3-годишния си син. Винаги съм била семеен тип човек. Такъв, който не се интересува от свалки, а мечтае да намери мъжа на живота си и да остарее с него.

Винаги съм проявявала съчувствие, спрямо мои приятелки, които отглеждат сами децата си. Защото знам, че е изключително трудно. И защото знам, че детето се нуждае от мама и тате, за да бъде щастливо.

Но ето че сега ми се налага да се справя точно с това. Да преживея една раздяла и да отгледам сама сина си. Да се преборя с емоциите си и да се опитам да му дам това, което може би ще липсва и на мен в първите няколко години. Любовта на тате. Е, да, ще кажете вие. Той ще го вижда, ще го взема…. Така е. Но това за мен е като да носиш палто под наем. Вземаш го, когато ти е удобно, и го връщаш, защото през другото време носиш други дрехи. Знам, че може би не съм обективна, но разбрах, че в подобни ситуации обективността е доста субективно понятие.

И ще ви дам един съвет. Когато тате си отиде, не се нагръбвайте с вината. Нито с отговорността. Първо си дайте време – на себе си, да се справите със ситуацията. Защото да ви кажа от личен опит, болката е толкова голяма, че трябва да ви удари чук, за да я забравите.

Т.е. имате нужда от време. Иначе няма да бъдете полезни на малчо. А той ще има нужда от вас повече от всякога. 24 часа в денонощието. И когато това необходимо ви време отмине и вече сте малко по-добре, помислете за връзката на малчо с тате. Да не я прекъсвате. Ако, разбира се, и двете страни искат това. Ако тате се интересува от малчо. И ако малчо иска да вижда тате насаме. Защото за вас все още срещите с бившия ще бъдат доста болезнени. Ако не, оставете да мине време. Не насилвайте малчо. В един момент той сам ще поиска да излезе с тате.

И още един съвет. Не загърбвайте живота. Можете да бъдете щастлива отново. Така ще бъдете и по-полезна за малчо. Той има нужда от мъжки пример в живота си. В ежедневието. Намерете му го. Вашето щастие ще бъде и негово. Повярвайте ми! Тригодишните деца днес са изключително емоционално интелигентни. Синът ми го доказва всеки ден. С думите, с които ме подкрепя. В точния момент. Понякога чак ме плаши. Но не забравяйте, вашата връзка е невероятно силна. И това ще ви помогне да се справите с всяка ситуация.

Leave a Reply

%d