Компютърната зависимост е сериозен проблем

Някои хора не са склонни да приемат компютърната зависимост сериозно и си мислят, че с времето ще отшуми. Но, според психолозите, тя е толкова сериозно състояние, колкото и всички останали зависимости. Страда психиката, човекът става агресивен и недоверчив към околните. Особено тъжна е ситуацията, когато става въпрос за тийнейджъри.

Признаците 

Детето се „изключва“ от социалния живот. Рядко излиза, не общува толкова често с приятелите си. Постепенно започва да не забелязва нищо около себе си. Енергията му у насочена към живота в измислената реалност. Сиди си у дома и играе. Зависимостта се формира в продължение на известен период от време. Постепенно кръгът на общуване се смалява, а светът на игрите става все по-необятен. Остава малко време за подготовка на уроците, успехът в училище пада.

Ефектът на „прилепчивостта“. Постепенно малчуганът започва да прови всичко без да се отделя от монитора на компютъра. И имайте предвид, че детето ви не подозира опасността и не може да потърси помощ. Трябва вие да се намесите. То с лекота ще жертва вечерята, съня си, както и другите си потребности, за да остане по-дълго пред екрана. Постепенно животът му ще се прехвърли във виртуалното пространство и то ще забрави за реалността.

И сега – внимание! Всяка форма на зависимост възниква там, където има конкретна причина за появата й. Нищо не се случва просто така. 

Липсват приятели и занимания. Всяко дете и тийнейджър има нужда от самоутвърждаване в света на големите. И когато това не се случи, детето търси утеха в компютърните игри. Когато детето трудно се адаптира в училище, не може да си намери приятели, то остава пред монитора. И така възниква зависимостта.

Ако детето се чувства самотно и неразбрано в семейството, то губи положителната представа за себе си. Става неуправляемо и дори агресивно. В подобни случаи компютърната зависимост се развива изключително бързо. Навлизането във виртуалната среда е следствие от необходимостта наследникът ви да се почувства значим и приет.

Не трябва да изпускате ситуацията от контрол. Въоръжете се с търпение. И му помогнете да намери други интересни занимания. Започнете да тренирате нещо заедно – тенис, футбол, баскетбол. Опитайте се да запазите приятелските отношения. Ако малчуганът ви има доверие, той ще се справи по-лесно със зависимостта. Ако това не помогне, потърсете помощ от психолог.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: