Здрави малчуганиНа масатаСъвети за здраве

Лео Бианки: Никога не питайте децата какво искат да ядат

Лео няма нужда от представяне. Освен готвач, той е и ресторантьор и баща на две прекрасни деца – Николо и Матия. Попитахме го какви съвети дава на родителите, свързани с храненето.

Как приемаш готвенето за децата?

– Точно в момента съм в този период. Трудно е да обясня, че трябва да се хранят здравословно, и в същото време да ги изкуша да опитат новите неща. За мен е важно всеки ден да им показвам нещо ново. Радвам се, когато им харесва храната, за която въобще не съм очаквал да приемат радушно. И в същото време малко се разочаровам, когато не харесат нещо, което пък аз харесвам.

Лео приготвя пънчета от краставица и крема сирене за децата в „Музейко“, които участваха в събитие, посветено на Международния ден на готвача. То бе организирано от „Нестле България“ като част от инициативата „Нестле за по-здрави деца“.
Не ги насилваш да опитват, всичко е въпрос на избор, нали?

– Абсолютно. Мисля, че когато сядаме на масата, това трябва да бъде един наистина приятен момент. Изпълнен със спокойствие. Мисля, че родителите не трябва да заплашват детето, че ако не яде, ще му спрат телевизора или няма да му позволят да си играе…

Трябва да даваме на децата си свободата да избират.

Да разберем, че всеки един от нас, включително и те, има различен вкус. За съжаление се предлага доста джънк храна, но няма как да я избегнем.

Твоите деца какво обичат най-много?

– Имам късмет, че освен готвач съм и ресторантьор, и те имат разнообразен избор. Виждам, че са доста различни, въпреки че са близнаци. Единият обича морска храна, другият – въобще не опитва морски дарове. Няма да крия, че те също обичат не много здравословните храни. Понякога обаче трябва да им ги позволяваме. Много обичат паста. Интересно е, че единият обича паста с доматен сос, другият – с бял. И трябва да приготвям и двата вида. Обичат пица. Не прекалявам с плънката. Обикновено правя „Маргарита“ – с по-малко продукти, тя е по-балансирана. Обичат бялото месо, което ме радва – защото протеините са много важни за тях.

Риба хапват ли?

Единият да, другият – не. Странно е, че Николо обича много миди. Дори трябва да го спирам, защото не е добре да се прекалява с тях.

Вкъщи кой готви – ти или Лучия?

– И аз, и Лучия. Имаме и една детегледачка, която е с нас вече 4 години. Тя приготвя доста здравословно меню, балансирано.

Какъв съвет би дал на родителите?

– Никога да не питат децата какво искат. Родителите трябва да предложат, децата да опитат. Иначе те ще си поръчват едно и също нещо, с което са свикнали и което си харесват.

Важно е децата да се хранят здравословно, но да могат доброволно да избират.
Коя е твоята любима рецепта?

През последните години имам интерес към по-сложни неща. Към готвенето на бавна температура. Търся по-високо качество на продуктите – протеини, фибри.

текст: Веселина Петрова
снимки: malchovci.com

Leave a Reply

%d