Храна в цветовете на дъгата. Вкусно, полезно и забавно

Спор няма – децата обичат всичко около тях да бъде по-цветно. Затова и нашето предложение за вкусно и полезно цветно хапване, предполагаме, ще се приеме добре от малчовците.

Имате нужда от няколко различни сезонни плодове – ябълки, круши, сливи, грозде, смокини…

Нарежете ги на парченца. Като хапки. Ако някои трябва първо да се сварят, направете го. Подредете ги по цвят върху парти клечки или шишчета.

За да ги предпазите от потъмняване, поръсете с изстискан лимонов или портокалов сок.

А ето и малко повече информация за цветовете на дъгата…

Диетолозите категоризират плодовете и зеленчуците в пет различни цветови категории: червено, оранжево/жълто, зелено, бяло/кафяво и лилаво/синьо. Всеки цвят съдържа собствен набор от уникални хранителни вещества – наречени фитохимикали, които помогнат организма в борбата с болестите.

Червено. Червените плодове и зеленчуци съдържат ликопен, който е мощен антиоксидант. Грижи се за здравето на сърцето и намалява на риска от рак.

Оранжево/жълто. Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди. Бетакаротинът, например, се превръща във витамин А в организма и поддържа здрави лигавиците (в дихателната ни система и червата), грижи се и за здравето на очите. Друг каротеноид – лутеинът, намалява риска от катаракта и други проблеми с очите.

Зелено. Зелените плодове и зеленчуци също съдържат каротеноиди, както и индоли, и сапонини. Всички те имат противоракови свойства. Зелените листни зеленчуци, като спанак и броколи, са чудесни източници на фолати.

Лилаво/синьо. Лилавите и сини плодове и зеленчуци съдържат антоцианин, който има антиоксидантни свойства. Намаляват риска от рак, инсулт и сърдечни заболявания.

Кафяво/бяло. Кафявите и бели плодове и зеленчуци съдържат редица хранителни вещества, важни за здравето. Като алицин (има го в чесъна), който е известен със своите антивирусни и антимикробни свойства. Някои членове на тази група, като банани и картофи, са чудесен източник на калий.

Leave a Reply

%d bloggers like this: