Моите първи зелени стъпки

Научете малчо да уважава храната

Живеем в малко странно време. От една страна обществото ни изхвърля годна за консумация храна. От друга – част от същото това общество няма възможност да сложи на масата си пълноценна храна.

Има деца, които гладуват, които не получават нужното им количество мазнини, белтъчини, витамини и минерали.

Има ли решение?

Разбира се, че има. То е във възможностите на всеки един от нас. Но има нужда от подкрепата и на обществото като цяло – от правителствата, международните организации.

Изключително важно е обаче да научим малчовците да ценят храната от най-ранна възраст.

И когато не харесват нещо, когато не им се яде, да не го изхвърлят, а да го оставят на масата или до кофата, за да нахранят животинче, например. Трябва да ги научим от малки да споделят храната си. И също така да дават. Да даряват.

Възпитаването в отговорно поведение е наша работа – на родителите, учителите, обществото.

В днешно време вече има и неправителствени оганизации, фондации, които обръщат внимание на важните за всички ни проблеми.

Добре е да покажем на децата какво правят другите, за да променят ситуацията. Можем дори да ги включим в някоя благотворителна акция, в която, например, се опакова храна за деца в риск.

Личният пример е най-доброто, което можем да дадем на наследниците си.

Ако ние изхвърляме неодядената пържола или половината хляб, защото в хладилника има още толкова, няма как да очакваме от децата си друго поведение, нали? Така че замислете се.

Същото се отнася и до любовта към домашно приготвената храна, към здравословния стил на хранене и към семейните вечери.

Доказано е научно, че децата, които вечерят със семейството си, водят по-здравословен начин на живот и са по-отговорни към храненето и храната.

Leave a Reply

%d bloggers like this: