Затлъстяването е сериозен проблем

Българските деца са на шесто място по наднормено тегло, сочи изследване на UNICEF.Това не е добре нито за здравето, нито за самочувствието на наследниците ни.

При момчетата проблемът със затлъстяването е по-сериозен, коментира проф. Стефка Петрова.

„Момичетата започват повече да внимават за теглото си. Проблемите в затлъстването могат да тръгнат още от храненето на майката, заради т.нар. генетично детерминиране. Когато една жена качи много килограми по време на бременността, това определя много по-висок риск на затлъстяване на детето“, обясни още проф. Петрова.

По думите ѝ затлъстелите деца биват изолирани, обиждани и много по-трудно се вписват в средата.

„Най-лесно детето може да се научи на здравословно хранене още от най-ранна възраст, дори още от захранването му. Това не е най-евтиното хранене, но има и много достъпни здравословни продукти“, коментира специалистът.

Ние пък можем да кажем, че здравословното хранене се учи у дома, в детската градина, в училище. Най-лесно е като готвите у дома, вместо да купувате предимно готова храна. Готвенето у дома ще ви помогне да контролирате колечиството сол и захар, които слагате в продуктите, както и мазнините. Ако търсите добър помощник в домашното готвене, ние ви препоръчваме www.matekitchen.com. Един наистина невероятен сайт с авторски рецепти и видеа, който ще ви помогне в избора на седмично меню и сезонни рецепти.

Leave a Reply

%d bloggers like this: