Научете децата да… искат да учат!

Да, това е много важно. Според мен. Желанието да се научават нови неща. Да се изследва, чете, проверява, търси. Не защото трябва. А защото е интересно и вълнуващо. Мисля, че желанието да се учат нови неща, се формира още преди третата година. Не пропускайте момента. 

Светът е интересен, изследвайте го. Ако детето иска да събира буболечки, не му забранявайте с обяснението, че са „мръсни, страшни, опасни“. Не, те са интересни. Вълнуващи. Зад тях стои цял един свят на насекоми – всяко със своите си характерни особености. Мравките са трудолюбиви, живеят заедно, събират храна, имат си царица… Не е ли това една страхотна история? Ами пчелите – те правят мед – събират прашец с хоботчетата си, трупат го в дома си, после от него се получава вкусния мед, който мажем върху филийките…

И после – плочките са с различни форми. Автомобилите „ядат“ различно гориво. Пластмасовите бутилки са леки, но замърсяват природата. Има обаче едни, направени от материали, които след като се преработят, могат да се използват отново. Ето ви я екологията в действие. Ако искате синът или дъщеря ви един ден да пазят природата, обяснете им как работят количките с батерии, откъде идва токът, какво се случва с батериите след като спрат да движат любимото влакче…

Всичко, което ни заобикаля, е супер интересно и впечатляващо. За всеки малък изследовател. Просто трябва да има някой до него, който да бъде също толкова вдъхновен, вместо да махне отегчено с ръка, заровил лице в мобилния си телефон.

Искате детето ви да бъде добър ученик? Да постигне нещо в живота си. Да бъде успешно? Тогава го научете да обича да чете, да търси, изследва, да се развива.

Когато ви попита „Мамо, тук какво пише?“, не отвръщайте с мрънкане, че не е нещо важно. Всичко е важно. Когато си на две, три или четири. Та защо не и на 44?

автор: Веселина Петрова

Leave a Reply

%d bloggers like this: