Няколко полезни съвета от педиатъра в сезона на грипните вируси

В няколко града в страната вече има обявена грипна епидемия. Затворени са детските консултации. Грипът настъпва все повече и повече.

Пикът се очаква в края на януари, средата на февруари.

„Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози – това е грипът. Според очакванията, с едно закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Затова ви предлагаме няколко ценни съвета, свързани с моменти, в които мама има нужда от помощ.

Ако детето се събуди с болка в ухото…

Дайте му нещо обезболяващо – нурофен, ибупрофен, панадол. Това ще го успокои и то ще може да поспи до сутринта, когато ще можете да го заведете на лекар. Същото се отнася до болка в зъбчето. В никакъв случай не давайте лекарства, които са противопоказни за малчо – като аспирин, например!

Ако детето се оплаква от болки в корема…

Ако има болка в корема, не давайте обезболяващо, за да не замаскирате по-сериозен проблем. Най-добре е веднага да отидете на лекар, който да прецени дали състоянието не се дължи на апендикс или проблем с дебелото черво. Болката в корема може да бъде лека, средна или много силна. Може да се дължи на запек, който при децата е често наблюдаван, на стрес, на преживявания от деня. Независимо от предположенията ви, извикайте бърза помощ и отидете да го види хирург.

Ако детето е с температура…

Няма причина да се паникьосвате. Високата температура при грип и настинка е нещо нормално. Ако тя е 39 или 40 градуса, не се притеснявайте. Опасна за мозъка на детето е температурата от 42 градуса.

Ориентирайте се по поведението на малчо. Ако се е изпотил, не давайте медикамент за понижаване на температурата. Ако е 37,2, но го тресе, дайте лекарство, не чакайте да стане 38,5. Ако детето изглежда активно, няма нужда от лекарства. Това означава, че организмът се бори добре и сам с вирусите.

Ако детето не се храни, не е чак такъв проблем!

Апетитът ще дойде с доброто настроение. Важното е да пие течности. За да не се обезводни.

Децата до 2-годишна възраст, болни от грип, трябва да изпиват по един литър вода, а децата на година и повече – по 1,5 – 2 литра. Температурата и болестното състояние води до загуба на течности от организма. Давайте повече течности – вода, компот, сокове, чайчета.

Спокойно можете да къпете детето и да се разхождате навън

Болестта няма да се излекува с тъга, скука и лежане в леглото. Разходките не са препоръчителни само, ако детето не се чувства добре. Но ако е в кондиция и се забавлява, задължително излезте. Свежият въздух ще му помогне да оздравее.

Ако има халюцинации…

Те са често срещани при децата с висока температура. Не се притеснявайте. Не са опасни. Успокойте малчо, гушнете го, легнете да спите до него.

Фебрилни гърчове?

Изглеждат наистина стряскащо, но НЕ са свързани с епилепсия. Не се притеснявайте, не тъпчете детето с лекарства и не викайте бърза помощ. Направете компреси с оцет и вода или завийте малчо в мокър чаршаф, а после затоплете.

Антибиотиците НЕ лекуват грип!

Не давайте на детето антибиотик, той няма да помогне в случай на грип. Антибиотик се изписва само от педиатъра и то в случаите, когато са налице усложнения – ангина или нещо друго. :65H2ߕ��’

Leave a Reply

%d bloggers like this: