Шамарите не решават проблеми

Знаете, нали? Че боят не е начин за справяне с проблемите. Шамарът или шляпването по дупето не променят поведението или мисленето на детето. Но могат да променят живота му. Към по-лошо.

И въпреки, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Факт е, че използването на физически наказания намалява през последните 5 години – около 2/3 от родителите някога са прилагали телесни наказания и други травмиращи практики като пространствена изолация, ненамеса при опасност от нараняване, причиняване на дискомфорт чрез стоене в неудобна поза или подлютяване.

Делът на родителите, които системно прилагат подобни практики, е около 1/4. А това не е никак малко.

Данните са от национално представително проучване, проведено от агенция „Ноема“ по поръчка на Национална режа за децата в цялата страна, което включва както родители, така и млади хора/ бъдещи родители и деца.

Психолозите многократно са коментирали, че физическото наказание не е начин за справяне нито с лошото поведение, нито с липсата на интерес към училището…

Ако искате да решите проблем, трябва да му посветите малко време. Нищо, че нямате достатъчно. Да сте спокойни. Нервите са противопоказни, когато става въпрос за общуване с деца. Да не говорим за тийнейджъри. И да се опитате да избягвате обидите, унижаващите реплики, стресовите фактори.

Осигурете на децата си спокойна и щастлива среда и те ще се променят. По-бързо, отколкото сте предполагали. Всеки отговор, всяка лоша постъпка са отговор. На нещо, което ги е предизвикало. Не забравяйте това. И в никакъв случай не си изпускайте нервите и не вдигайте ръка. Следите остават завинаги в душата на малчо. Последствията могат да много и страшни – лошо самочувствие, асоциалност, агресия при общуването с връстниците.

Шамарите не помагат. Напротив. Те задълбочават проблема. Превръщат го в бомба със закъснение. Не забравяйте това.

Leave a Reply

%d bloggers like this: