Търси се новият български космонавт

България скоро може да има нов космонавт. Такава е целта на международната фондация Elevate, която обяви, че ще осигури пълна стипендия на едно българско дете за обучение в космическия център Space Camp в турския град Измир.

Това е един от трите подобни центъра в света, създадени по модел на НАСА, и e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер в Европа. Те са толкова популярни, че през Space Camp в САЩ са минали личности като Том Ханкс, Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др., както и техните деца.

Фондация Elevate е организатор на публичната лекция на основателя на програмата Mars One Бас Лансдорп, която ще се проведе в София на 23 март. Целта на холандския учен е до 2032 г. да засели човешка колония на Марс, а лекцията му е на тема разучаването на нови светове.

Програмите на космическия център Space Camp дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите те получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Кандидатстването е до 1 март през Центъра за творческо обучение, както и на сайта на Space Camp за България.

Leave a Reply

%d bloggers like this: