Все повече малки деца са с диабет

Случаите на диабет при деца не се увеличават, но през последните десетилетия има все повече заболели деца под 5-6-годишна възраст.

Това заяви пред БНР проф. Мая Константинова, председател на Сдружението на детските ендокринолози. По думите ѝ най-често заболяването се диагностицира в пубертета.

„Деца от 0 до 18 години се разболяват от диабет доста често. Има ли симптоми – жажда, често уриниране в големи количества, отслабване, трябва да се търси бързо личния лекар и да се насочи детето към лечение, за да не изпада детето в тежко състояние на недостиг на инсулин. След диагнозата е много важно през целия живот пациентът с диабет да поддържа оптимален, най-добър възможен контрол. През последните години критериите за добрия контрол станаха още по-строги“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Проф. Константинова подчерта, че вече има много по-добри средства за лечение и контрол, които да не позволяват стигането до тежки усложнения в следствие на неправилно лечение.

„Ако се прави инсулин, без да се има предвид какво ще се яде и каква двигателна активност предстои, се получава хипогликемия. Първото е анализ на стойностите и на състоянието на индивидуалното състояние“, обясни специалистът. Тя добави, че при първи признаци на хипогликемия трябва да се хапне нещо сладко.

Leave a Reply

%d bloggers like this: