Училище за родители

За пчеличките и тревичките

Кога трябва да започнем да говорим по тези теми? Какъв е правилният начин? Моят съвет е да го правите съвсем естествено.

Да не се криете в банята. Малчо да се къпе с вас и с тате. До една разумна възраст, разбира с, когато децата започват да задават въпроси и им правят впечатление разликите. Да говорите откъде идват бебетата, как мама и тате се грижат за тях. Никога не съм твърдяла, че го е донесъл щъркелът. И защо да го правя, като не е вярно?

У дома никога не се говореше за секс и отношения.

Беше тема табу. Сега го отчитам като груба грешка. И знам, че като майка никога не бих я повторила. Защото, ако детето не научи всичко от вас самите, то ще го научи от приятелите, телевизията, улицата. А сега на негово разположение са толкова много други канали – онлайн сериали, чатове и какво ли още не, че вие ще се изненадате какви неща знае то в още невръстната си възраст. Затова се налага да говорите. За всичко.

Забравете за птичките и пчеличките. Говорете му за нещата от живота.

Децата днес са невероятни зрели. Те попиват живота, познават го така, сякаш вече са го живели. От вас зависи да събудите интереса им към познанието, но от добрата му страна. Към всички онези нови неща, до които си струва човек да се докосне. От вас зависи да го научите да обича. Живота. Себе си. Човека до себе си. Родителите. Въобще малкото време, отредено му на този свят. Да го прекара щастливо и смислено. Аз научих своя урок твърде късно. По много болезнен начин. Но това научаване отвори не само очите ми. Този болезнен урок отвори цялото ми същество и ми показа аспекти на живота, които дори не съм предполагала, че съществуват.

Начинът, по който говорите с детето, показва колко много го обичате и колко неговото мнение и то самото е важно за вас. Дръжте се с него като с възрастен човек, който може да взема решения. И след време то ще го прави. Без да ви пита за всяка нещо. И не забравяйте да го правите с любов

Нямате представа колко е важна любовта и положителната оценка за едно дете.

Те определят целия му път след това в живота. Ръководят изборите му, отношенията му, работната му среда, дори създаването на здраво и щастливо семейство. Да, любовта и оценяването са като крайъгълни камъни за бъдещето ни развитие. Във всяко едно отношение.

Ако имате деца, никога не забравяйте да показвате колко ги обичате и колко са ценни те за вас.

И не им повтаряйте, че трябва да бъдат най-добрите. Защото те са – най-добрите, най-смелите и най-умните. За вас. Не им казвайте, че правите за тях толкова много, а те ви се отплащат лошо. Ние не отглеждаме децата си, за да ни отплатят те след време. Децата ни не са ни длъжни. Ние сме им длъжници. Дължим им добро възпитание, възможност за добро обучение в светла и любяща среда, дължим им подкрепата си. А след това и силата да ги оставим да тръгнат  по своя собствен път.

Leave a Reply

%d