Здравей, детска градина!

Тръгването на градина е не само вълнуващ, но понякога и труден период за малчугана. Както и за родителите.

Затова подготовката за това знаменателно събитие е абсолютно задължителна. Как да я направите?

Много е важно емоционалното състояние на родителите. Задайте си въпроса – готови ли сте детето ви да тръгне на градина. Страх ли ви е да го отделите от себе си? Не изпитвате ли чувство на вина?

Вашето емоционално състояние се отразява на малчо. Трябва да осъзнаете, че градината не е страшно място, а място, което играе важна роля в развитието и социализацията на детето. Там то се научава да комуникира с други като него, да създава приятелства, да взема решения и да се справя само.

Предлагаме ви пет важни стъпки, за да започне годината спокойно и усмихнато.

Режимът е важен. Рязката смяна на свободния домашен режим към този на детската градина може да бъде силен стрес за всяко дете. Затова започнете да спазвате известен режим още преди наследникът ви да тръгне на градина.

Запознайте се с градината. Много е важно да се запознатете с градината отрано. Отидете до сградата, запознайте се с педагозите. Когато детето знае, че вие познавате хората, при които го оставяте, ще му бъде много по-лесно.

Страхотен плюс е, ако присъствате на някои занимания, които се провеждат в градината. Обикновено те се водят от психолози, които ще ви помогнат с практични съвети, свързани с адаптацията. Подобни срещи са добри както за децата, така и за родителите.

Дайте на малчо време да свикне. Първите няколко седмици, дори месец-два, могат да бъдат доста тежки. Детето ще тръбва да свкне с храната, която се предлага в градината, с реда, установен там. Напрежението за него е както физическо, така и психическо. Резултатът от този страс може да бъде честата смяна на настроенията и малко по-различно поведение. Запасете се с търпение. Проявете внимание. Опитайте се да му помогнете да се справите с емоциите.

Не бързайте да го оставяте за цял ден. Започнете с половин ден, после просто отивайте по-рано от останалите родители. А когато свикне, започнете да ходите да го вземате, когато ходят и останалите родители. Трудно е да се каже колко време ще продължи адаптацията. Всяко дете си е уникално. Измислете си свой прощален ритуал. Целувка, гушкане, специална думичка. Носете любимата играчка.

Интересувайте се как е минал денят му. Винаги проявявайте интерес за нещата, които малчо е правил. Не акцентирайте негативните моменти. Преди да легне да спи, изберете дрехите и играчката за следващия ден.

И не забравяйте – важно е да бъдете оптимисти. Бъдете уверени и последователни.

Leave a Reply

%d bloggers like this: