Училище за родители

11 фрази, които трябва да казвате на децата си, за да растат щастливи

Да, думите имат невероятна сила. Понякога ни се струва, че не е необходимо да казваме определени думи, но грешим. За децата е важно постоянно да чуват окуражителни думички. Понякога си мисля, че дори любовта на мама не е толкова видима, затова постоянно трябва да има казваме, че ги обичаме.

Радвам се, че те има! Детето трябва да знае, че вие сте щастливи от факта, че сте му родители. Че появата му на белия свят за вас е била равносилна на едно малко, прекрасно чудо.

Гордея се с теб! За да има адекватна самооценка малчуганът трябва да се чувства подкрепян и поддържан. Когато му казвате, че се „гордеете с него, заради начина, по който е направил нещо“, той разбира, че дори да не е победил, всичко е било в правилната посока. И той ще опитва, докато успее напълно.

Толкова си смел! Когато децата се страхуват, когато не могат да вземат решение, те трябва да знаят, че някъде дълбоко в тях се крие запас от храброст. Няма значение за какво става въпрос – дали за отиването до лекарския кабинет или за справяне с училищния хулиган. Независимо от трудностите, пред които се изправя, детето трябва да знае, че може да се справи. И вие сте тези, които трябва да му дадат надеждата, че ще успее.

Отличен опит! Кажете го независимо, дали детето е успяло. Фразата означава, че сте горди от това, което е постигнало. Неуспехът е нещо нормално. И трябва да се научим да го приемаме…

Добър избор! Децата трябва да вземат страшно много решения – през целия ден – от избора на приятели до избора на дрехи. И ако вие можете да приемете техните малки избори, с лекота ще можете да приемете и големите след време – изборът на университет, работа, партньор… Дайте им да разберат, че уважавате изборите им, така ще се чувстват уверени и ще следват своя вкус и желания.

Никой не е идеален! Така е, идеални хора няма. И колкото по-скоро детето разбере това, толкова по-добре за него. Всички понякога грешат. Ако помогнете на децата да разберат, че хората не са идеални, те по-лесно ще могат да си прощават своите несъвършенства.

Прости ми! Детето ще се научи да казва „прости ми“, ако вие го казвате. Затова не се притеснявайте да се извините, когато сте сгрешили. Вие сте обикновен човек, не супер герой, нали?

Радвам се да те видя! Никой не иска да чуе критики и забележки от прекрачването на прага на дома. Дори да има какво да кажете, почакайте малко. Първо посрещнете приятелски, вдишайте, издишайте. Радвате се, че го има и го виждате нали? И другото ще се оправи…

Разкажи ми! Тази фраза показва на детето, че вие наистина се интересувате от неговите дела. Че слушате с интерес. Ти си специален! Всяко дете има нещо специално в себе си. Някои рисуват страхотно, други – танцуват, трети са с много добро сърце, чувство за хумор… Казвайте им го. Казвайте им, че притежават талант, че са прекрасни. Ако детето познава своите силни страни, то ще избере по-лесно с какво да се занимава. Помогнете му да открие себе си.

Обичам те! Родителите често си мислят, че няма нужда да изричат тези думички, защото децата знаят… Всъщност изричането им никога не е твърде много, нито твърде често. Винаги ще има трудни дни, в които детето ще се чуди дали го обичате достатъчно. Не го оставяйте да живее със съмненията. Всеки ден му казвайте, че го обичате.

Винаги можеш да разчиташ на мен! Баща ми го казваше постоянно. И аз знаех, че каквото и да се случи, там има някой, на чието рамо мога да се опра. Никога не съм злоупотребявала, но се чувствах спокойна. Децата трябва да знаят, че каквото и да се случи, могат да ни разкажат, да споделят, да ни потърсят за помощ.Независимо дали са на 6 или на 36.

One thought on “11 фрази, които трябва да казвате на децата си, за да растат щастливи

Leave a Reply

%d bloggers like this: