Училище за родители

С какво пъзелите са полезни за вашия наследник?

Реденето на пъзел подпомага усъвършенстването на мисловните процеси и физическите умения. Ако с вашето дете започнете да редите пъзели от ранна възраст, ще стимулирате развитието на мозъка му и ще му помогнете да развие когнитивни умения.

Реденето на малките парченца помага на детето да развие координация между ръцете и очите – на практика това е способността да свързва това, което вижда, с онова, което докосва, така че да се научи да достига, хваща и борави с предмети въз основа на вида им.

Пъзелите също така помагат и за подобряване на фините двигателни умения – малките движения на мускулите на ръцете, които са необходими за овладяването на различни задачи, като писане на ръка, използване на ножици, закопчаване на ципове и копчета, връзване на връзки за обувки и прочие.

Когато е изправено пред проблеми или предизвикателства по време на игра, детето се чувства мотивирано да открие решение. Това тества неговите способности за разсъждение и преценка.

Затова е добре при нужда да му помогнете, за да може да нареди пъзела до края. Това е друг важен елемент от когнитивното укрепване, който помага да се изострят уменията за планиране и да се разшири обхвата на вниманието.

Leave a Reply

%d bloggers like this: