6 тайни за възпитаване на щастливи деца или как го правят датчаните

От 1973 г. досега Дания е неизменно на първите места в класацията за най-щастливи граждани. Учени от Кеймбридж са провели много проучвания, опитвайки са да разберат как датските родители възпитават децата си така, че те да растат щастливи, спокойни и без капризи.

Добре дошъл, дечко. Обикновено сме свикнали, когато се роди дете, да го пазим от чужди очи поне 40 дни. Е, младите родители не вярват много-много в това поверие, но новороденото все пак остава у дома поне 10-15 дни. В Дания не само не крият бебетата, но веднага след изписването ги водят в офиса на мама и татко. Колегите се готвят отрано за приема на новороденото, това е древна традиция. Казват, че колкото повече хора го държат на ръце, толкова по-щастливо ще бъде то. Затова след родилното бебето попада в обятията на всички, включително на шефа, чистача, куриера… Датчаните вярват, че детето трябва да усети радостта от срещата с дружелюбно настроения към него свят.
 
Акцент върху порастването. За много родители е истинско изпитание да отучат малчугана от любимия биберон. Процесът е сложен, изпълнен със сълзи. На малките датчани никой не им взема биберона. Във всяко населено място расте едно дърво на чудесата, на чийто клонки мама, татко и детето закачват бибероните. Ритуалът по порастването е изпълнен с усмивки, не със сълзи. За детето е важно никой да не го насилва да се раздели с биберона. Всъщност малките деца сами се стремят да пораснат по-бързо и да отидат с родителите си до заветното дърво.
 
Мъжко възпитание. Дания е може сред малкото държави, в които в детските градини работят… повече мъже. Младежите са доказали, че се справят доста добре с възпитанието на младите граждани на страната. Освен това психолозите са убедени, че и за момиченцата, и за момченцата е добре да виждат как мъжете участват в процеса на възпитание, обучение, игри. Казват, че това способства за формирането на по-хармонични личности и помага за по-лесното общуване с противоположния пол. В датските паркове гледката на баща с детска количка не е рядкост. Мъжете не се чувстват непълноценни, ако трябва да се грижат за наследниците си.
 
Възпитание на емоциите. В училищата има специална дисциплина по… развитие на емоционалността и съпреживяване. Децата усвояват умението да разгадават човешките емоции, хората, да интерпретират чувствата. Уроции по емпатия. От ранна възраст тук се учи да се разпознават тъгата, вината, възторга, обидата.
 
Няма домашни. Децата от цял свят биха искали да учат в Дания, защото в тази държава няма домашни. Нещо повече – датските родители не разбират защо трябва да губят време, за да усвояват с децата си училищния материал.
Родителите ценят личното си време, което посвещават на спорт, работа и други занимания. С децата се ходи на театър, в парка, музея, правят се барбекю вечери. Учебният процес свършва на изхода на училището. У дома е време само за радост и веселие.
 
Оптимистичен поглед към живота. Да, датчаните практикуват позитивното мислене. От ранна възраст децата учат, че във всяка ситуация трябва да откриват доброто. И явно тази философия работи!

Leave a Reply

%d bloggers like this: