600 деца взеха участие в Международната олимпиада по ментална аритметика

На 11 и 12 юни 2022 г. България беше домакин на първата по рода си международна олимпиада по ментална аритметика за деца на възраст от 4 до 14 години.


Събитието се проведе в кк Албена и събра 650 деца от няколко държави. Организатор бе SmartyKids България – мрежа от детски образователни центрове, представена в 11 държави, в т.ч. и в България в 38 населени места.


След 2 години на онлайн състезания и олимпиади в България и чужбина, организаторите събраха децата във вълнуващата надпревара изцяло присъствено. Малките участници се състезаваха в уменията за бързо и правилно ментално смятане, както и решаване на задачи на древното китайско сметало “абакус”. Участниците бяха разпределени в 13 различни категории според възрастта и нивото си на умения по ментална аритметика, като близо 200 деца получиха специални отличия за представянето си.

Бяха отличени и 13 шампиона, най-малкият от които само на 6 години, а най-големият – на 13 години.

В рамките само на 18 минути всички участници имаха предизвикателната задача да решат 360 аритметични задачи с малки и големи числа, съответстващи на категорията им. Освен своите умения по ментална аритметика, децата имаха възможност да демонстрират и своите таланти в разнообразни области, на сцена пред всички участници и семействата им.


Благодарение на организаторите и съдействието на партньори, всяко дете си тръгна с подаръци от двата дни на Олимпиадата, изпълнени със състезателна и развлекателна програма. С награди в събитието се включиха Белла България, Office 1 Superstore, турагенция Luxury Discounts, биопродукти Smart Organic, Brainiac.bg, Ozone.bg, Издателство Фют.

SmartyKids е водеща международна мрежа от детски образователни центрове, с 350 центъра в 11 държави по света. В България над 60 SmartyKids центъра работят с деца на възраст от 4 до 14 г., предлагайки занимания по: Ментална аритметика – за деца от 4 до 12 години, Бързо четене – за деца от 7 до 12 години, Финансова грамотност – за деца от 8 до 14 години и Красив почерк, който е за деца от 7 до 12 години.

Повече информация за SmartyKids и центровете им в България може да намерите на следния линк: https://smarty-kids.bg/contacts.

Leave a Reply

%d bloggers like this: