7 неща, които не трябва да забранявате на децата

Няма как да възпитаме наследниците си без нито едно „не“. Но има някои „не“, които е по-добре да премълчим, за да не творческото развитие на малчуганите. Кои са те?

Да разглобяват играчките
Струва ли си да купувате играчки, които точно след час вече са разглобени или малко счупени? Да, струва си. Всъщност в своята ранна възраст децата не правят това нарочно, а от любопитство. Ако вашият изследовател редовно поврежда скъпите си машини и интерактивни занимателни игри, по-добре не купувайте скъпи. Дайте му да експериментира с по-стари варианти.

Да се цапат
Ще ги изперете, спокойно. Но те обичат да мерят, да дълбаят, копаят, да събират пръчки, камъчета, да ги хвърлят във водата… Това е то детството – съкровищата са съвсем различни от тези на зрялата възраст. И по-добре. Мокрите крачета ще изсъхнат, дрешката ще се изпере в пералнята, но детството няма да се върне. Затова им го оставете – да му насладят. Просто носете в себе си комплект резервни дрехи.

Не ги карайте да дояждат
Останало е едно крайче пържола или хапка хляб в чинията? Ами нека си седи. Не карайте детето да дояжда. То хапва толкова, колкото има нужда. За да има полза от храната, тя трябва да се приема с апетит, не насила! А апетитът идва, когато е била изгорена енергия. Затова се постарайте да му осигурите занимания, които да му помогнат да огладнее.

Оставете лампата в спалнята да свети
Така много от децата с по-богата фантазия се успокояват бързо, когато се събудят през нощта. Иначе съзнанието им чертае страховити сцени за чудовища…

Нека говори това, което мисли
В потока от думи, който ви залива, малчуганът намира своите собствени мисли и прави изводи. А това е толкова полезно! Затова изслушвайте внимателно наследника си и ще видите колко е умен.

Позволете им да разкажат своите измислици
Те не лъжат, просто фантазират. Това е любимата им игра, когато се окажат в своята собствена вселена. Така работи детското съзнание. Вие просто използвайте мъдростта си, за да „впримчите“ това съзнание в съответната форма. Накарайте наследника си да нарисува историята, която ви разказва с плам, да направи книжка от рисунките си, апликации… Може пред вас да стои един бъдещ велик автор или илюстратор!

Нека изразяват емоциите си


Детската психика е така устроена, че онова, което я тормози, я тормози… На децата им е трудно да не скачат, викат и мърдат. Не ги карайте да спрат да го правят. Как иначе да извадят навън енергията, която бушува в тях? Е, ако сте в болница или магазин, направете така, че да отложите емоционалните изблици за друго място:)

Какво трябва да забраните?


– да вземат чужди вещи;
– да разговарят с непознати;
– да се бият с други деца и да хвърлят камъни;
– да излизат рязко на пътя;
– да скачат отвисоко.

Leave a Reply

%d bloggers like this: