Ако искате децата ви да не страдат от алергии…

Шведски учени от университета в Гьотеборг са установили, че децата на родители, които „почистват” биберона, паднал на земята, облизвайки го, страдат по-рядко от различни алергични реакции.
В изследването са участвали 184 деца, които лекарите са наблюдавали от раждането им. В продължение на 6 месеца учените записвали как родителите почистват биберона на наследниците. Някои го изплаквали на чешмата, други изварявали, трети – облизвали. Да си призная правех също с лъжичките на Филип, въпреки че много баби ме гледаха лошо:)
Установено било, че децата, чийто родители облизвали биберона им, се разболявали 1,5 пъти по-рядко. Учените обясняват това с факта, че слюнката на родителите съдържа различни бактерии и вируси, които влизат в организма на малчуганите и така създават имунитет към определени алергени. Според т.нар. „хигиенна хипотеза”, развитието на алергии може да се дължи на недостатъчното излагане на бактерии в ранна детска възраст.
„Срещата на детския организъм с богатата микрофлора в устата на мама или татко допринася за правилното развитие на имунната система”, коментира проф. Агнес Уърлд, ръководител на изследването.

Leave a Reply

%d bloggers like this: