Любопитно

Автори и актьори срещат децата с чудни герои по време на “Приказки в Софарма”

Инициативата „Приказки в Софарма” ще превърне Sopharma Towers в магическо място за децата и любимите им герои. На събитието са поканени всички малчугани и техните родители, за да се потопят заедно в магията на словото, предадена от автори и актьори. Четенето ще се състои на 1 април от 11.00 до 14.00 часа на партера на търговския център в Кулите.Авторът на детски книжки Радостина Николова, илюстраторът и автор Мая Бочева и актьорите Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова и Симона Халачева ще водят децата в литературното приключение.

“Чрез живия контакт и въздействието на художественото слово инициативата се стреми да насърчи любовта на най-малките към богатството на литературата, да привлече вниманието на родителите към възпитателната сила на книгите и да приобщи семействата към обществената кауза на изкуството”, споделят за четенето организаторите от „Софарма“.

“Детската фантазия е като цвете – пъстро, красиво, бодливо и смешно. А срещите с деца са като да се разхождаш в градина, пълна с такива цветя. Моята цел е да провокирам децата да обичат книгите и да търсят магията им.”, споделя Радостина Николова, която е автор на книгата “Моите красиви рога” и поредицата “Приключенията на мотовете”. Освен че ще запознае децата с нейните чудати герои, Радостина ще направи с малчуганите и “Великденска работилничка с мотове”.

През интересно интерактивно приключение ще преведе децата Мая Бочева, която е автор и илюстратор на книжките “Туй-онуй”. “В основата стоят любимите детски въпроси, а отговорите идват под формата на приказки, в които децата играят и се забавляват по всевъзможни начини, защото проектът е мултимедиен. А това е така, за да насърчим любовта към четенето, да надникнем заедно чрез словото в страната на фантазията. Приказките оживяват както в печатни издания, така и в таблетите и телефоните ни, за да може да привлечем вниманието на децата от дигиталния свят и да им покажем и “живите” книги, които носят своята ценност”, разказва Мая. Тя ще научи малките читатели и да изработват сами книжки в ателието “Направи си книжка с “Туй-онуй”.

Двете работилнички са подходящи за деца над 4 години, а по-малките ще имат възможност да оцветяват картинки с приказните герои.

Театърът също ще бъде част от събитието. Йоанна Темелкова, Симона Халачева и Ивайло Захариев ще заведат децата в приказните светове на любимите им произведения. Симона ще преведе децата през чудната приказка “Роня, дъщерята на разбойника”, в която играе на сцената на Театър “София”. Йоанна ще разкаже на децата историята “Красавицата и звяра”, а Ивайло ще ни заведе до света на костенурката Франклин.

Героите от приказните страници ще предадат на малките читатели нови емоции и житейски уроци чрез своите преживявания. “Ние сме отговорни за развитието на най-малките. Първата крачка към това е любовта към книгите, които срещат децата с различни приказни герои в множество ситуации и от всяка една те могат да получат своя малък урок.”, споделят от Софарма.

В отделен кът гостите ще разгледат ръчно изработени сувенири, които могат да закупят, а събраните средства ще бъдат дарени за инициативата “Село назаем” на читалище “Съзнание – 1927, с. Долни Вадин, Монтана, съвместно с фондация BCAUSE. Гостите ще могат да закупят и книжките от поредицата “Приключенията на мотовете” и “Туй-онуй” на специална цена.

Медийни партньори на събитието са AzCheta.com и LoveTheater.bg.

Програма на събитието:
11:00 – 11:20 – Йоанна Темелкова, “Красавицата и звяра”
11:20 – 11:35 – Радостина Николова, “Приключенията на мотовете”
11:35 – 12:20 – Великденска работилничка с мотове
12:20 – 12:35 – Симона Халачева, “Роня, дъщерята на разбойника”
12:35 – 12:50 – Ивайло Захариев, “Франклин”
12:50 – 13:10 – Мая Бочева, “Туй-онуй”
13:10 – 14:00 – Ателие “Направи си книжка с “Туй-онуй”.

Leave a Reply

%d