„Смелите домати”: Съветваме родителите да отделят внимание и време на своите деца

Те са Brave Tomatoes или „Смелите домати”. Всъщност това са Вера, Евгени и Анна. Създават авторски образователни книжки и игри под формата на мобилни приложения. Защо го правят, какво мислят за технологиите и децата, и какво е специалното на книжките, които създават?

Здравейте, как се роди идеята за „Смелите домати“?
– Здравейте! Отдавна искахме да работим заедно и през 2011г. дойде точният момент да направим своя фирма и най-сетне да започнем да работим по изцяло наши проекти. Работим само за деца – правим изцяло авторски образователни детски книжки и игри под формата на мобилни приложения, а вече и печатни книжки.

Създавате различни приложения за деца, за много малки деца. Какво е отношението ви към използването на таблети и телефони от най-малките?
– Умните телефони и таблети дават възможност и на най-малките деца да са самостоятелни и да правят неща, които иначе не биха могли. Едно дете на година и половина, например, може да оцветява и рисува с пръст, още преди да може да държи молив в ръка.
Всичко зависи от родителите и дали те ще оставят децата си да се застояват с телефон или таблет в ръце с идеята да си спечелят свободно време. Нашият личен подход е да предлагаме на децата смислена дейност, която често има съвместен характер.
Нашите приложения са образователни, стимулират креативността на децата, не съдържат реклами или насилие под никаква форма и са чудесно занимание за децата. 

Какво бихте посъветвали родителите? Никакви нови комуникации, комуникации с идея или „всичко е позволено с  цел развиване и запознаване с технологиите“?
– Съветваме родителите да отделят внимание и време на своите деца, и да развиват техните интереси 🙂
Няма дете, което да предпочита да седи на таблета, пред това да поиграе с някого. Проблемът идва, когато на децата не се обръща внимание или ако от прекомерни забрани и правила, им се образува някаква фиксация.
Децата около нас, които са израснали с нашите приложения, не са фиксирани в телефони и таблети и имат съвсем спокойно и балансирано отношение към тях.

Малчуганите трудни клиенти ли са? Как се ориентирате – какво ще им хареса, какво е полезно, какво ще се продаде?
– Не случайно работим за деца – от всички хора най-много харесваме тях. Около нас има много деца и с удоволствие се съветваме с тях какво им харесва в нашата работа, кое да променим, какво биха искали да добавим.
А какво е полезно решаваме според това с какво бихме искали да играят нашите деца и какви книжки да четат.

Продавате основно извън България. Труден ли е пазарът на мобилни приложения за деца?
– Пазарът на мобилни приложения е чудесна възможност за независими автори като нас да продават продуктите си по цял свят и това много ни радва. Определено не е лесно, но това че игрите и книжките ни радват деца по цял свят ни носи голямо удовлетворение и самочувствие.

Всъщност какво точно представляват тези мобилни приложения – разкажете малко повече…
Имаме различни серии приложения. За най-малките – книжки за фермата и дивите животни, в които децата учат имената и звуците на животните и имат няколко весели игри – картинки за оцветяване, пиано и мемори игра.
Имаме прекрасни книжки с класически английски гатанки, които развиват езика на децата и ги запознават с нестандартното английско чувство за хумор.
Децата много ги обичат, особено във възрастта, в която имат непрестанно желание да разказват вицове.
Любима наша серия са двете книжки „Да си поговрим” (Let’s talk).
„Да си поговорим” е начало на много вълнуващи разговори и игри между родители и деца. В книжките има различни въпроси и теми, които семейството да чете заедно и да поприказва за тях. „Да си поговорим” помага на децата да подредят чувствата си в думи, като едновременно с това задоволява любопитството им и желанието им за бързо темпо и разнообразие.
Книжките са с внимателно подбрани илюстрации и имат и рисувателна част, в която децата довършват рисунки с вече нарисувани леки форми. Дали на детето ще му хрумне как да ги завърши или ще ги игнорира, решава то.

Сега излизат от печат няколко ваши книжки, отпечатани от „Колибри“. Какво е специалното в тях?
– „Рисувай смело” е друга любима наша серия и много се радваме да я видим отпечатана на хартия. Работим над нея от 2015 г. и от тогава до сега създадохме чудесни уроци по рисуване за малки и големи.
„Рисувай смело” показва на децата как да рисуват с прости форми, които дори и да се променят или не се спазят напълно, картинката се получава и детето трупа самочувствие, че може да нарисува каквото пожелае.
Специална е с това, че е мислена внимателно, така че всяко нещо да се рисува точно както се вижда. За нас е важно децата да имат свобода. Даваме им основа, която сами да започнат да надграждат.
Героите ни са много разнообразни и всичките се рисуват в 4 до 6 стъпки – животни, принцеси, пирати, феи, динозаври, цветя, извънземни, котки…

Децата са мечтатели. Възрастните сякаш губят своята способност да мечтаят красиво. Това, което правите сега, беше ли мечта или реализация на чист бизнес нюх?

– Да работим в екип, който обичаме, да имаме свободата да правим това, което изберем, и да работим за най-хубавата аудитория – децата – е определено една сбъдната мечта.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: